Zoeken
Menu
Apparaten zonder stekker worden steeds krachtiger Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip. Beeld: Shutterstock.com

Elektrisch handgereedschap heeft steeds vaker geen stekker. De meeste soorten hebben een accu die van tevoren opgeladen wordt. En die accu’s worden steeds kleiner, krachtiger en gaan langer mee. Heel handig op de bouw, waar lang niet altijd een werkend stopcontact voorhanden is.

Aan snoerloos gereedschap zitten heel veel voordelen. Het kan overal gebruikt worden, zonder dat er eerst een haspel moet worden uitgerold naar een tijdelijke bouwmeterkast. Ook de wirwar van snoeren is daarmee voorbij. Of het nou om een slagschroevendraaier of een  spijkermachine gaat, of een ander apparaat dat in de bouw wordt gebruikt, er is tegenwoordig altijd een keuze te maken tussen een type met of juist zonder stekker. Schroeven, schuren, slijpen, boren, zagen: het kan allemaal zonder snoer. 

Meer power

Accugereedschap is natuurlijk al jaren verkrijgbaar en omdat het zo lekker handig is, wordt het ook overal voor gebruikt. Toch kozen zeker de professionals voor het serieuze werk toch vaak voor elektrisch gereedschap, want dat had toch vaak net wat meer power. Maar de ontwikkelingen op het gebied van gereedschap en accu’s gingen door. De accu’s werden kleiner, kunnen snel opgeladen worden, en ze worden minder snel warm en dat komt de levensduur ten goede. Ook belangrijk is dat accugereedschap tegenwoordig net zo krachtig is als gereedschap met een stekker. De kracht van een accu hangt af van het voltage en van de capaciteit. Met een accu van 14,8 volt of meer kan prima gewerkt worden, maar vaak heeft snoerloos gereedschap een accu van 18 of meer volt. Hoe lang een volledig opgeladen accu meegaat, hangt af van de capaciteit of te wel het aantal ampère per uur (Ah). Hoe meer volt een accu heeft, hoe langer het duurt om hem op te laden. 

Soorten accu’s

Er is nog accugereedschap te koop met een nikkel-cadmiumaccu (NiCd) maar omdat dit type accu slecht is voor het milieu, wordt het uitgefaseerd. De nikkel-metaalhydrideaccu (NiMH) gaat relatief lang mee, maar ontlaadt wel heel snel. Een minpunt van de NiMH-accu is ook dat de kwaliteit flink achteruit gaat als de accu te vaak helemaal leeg raakt. De beste keuze voor accugereedschap is een lithium-ionaccu (Li-ion). Dit type gaat heel lang mee: hij kan in totaal zo’n duizend keer worden opgeladen. De capaciteit neemt in de loop van de tijd wel iets af natuurlijk, maar als de accu regelmatig wordt gebruikt en opgeladen gaat hij zo’n drie jaar mee. De Li-ionaccu heeft een hoge energiedichtheid, is compact en licht, en heeft een hoge capaciteit. Hij is daardoor wel wat duurder in de aanschaf. 

Vast merk

Het grootste voordeel van snoerloos gereedschap is dat je alle bewegingsvrijheid hebt die je maar kunt wensen. Wie vaak met accuhandgereedschap werkt, kan het beste voor één merk en één soort  accu kiezen. Veel merken bieden een eigen oplaadstation aan met één accu die geschikt is voor meerdere soorten gereedschap. Dat is gemakkelijk, het is soms alleen even een kwestie van de accu uit het ene apparaat halen en in het andere stoppen. Veel merken combineren trouwens accu met een stekker. En dat kan weer handig zijn als je regelmatig op een plek werkt waar wel stroom is. En … als je bent vergeten om de accu op te laden. Want daaraan denken is natuurlijk wel een dingetje! 

Ook interessant