Zoeken
Menu

Installateurs verwachten van werkkleding vooral dat die lekker zit. Over de veiligheid wordt weinig nagedacht, maar men vertrouwt erop dat de leverancier van de kleding deugdelijk en dus veilig materiaal levert. Het moet lekker zitten, maar ook goed staan.

Installateur Rick Veenstra in Leiden draagt graag broeken en een werkjas van Fristads. “Dat is een goed merk: het materiaal is behoorlijk slijtvast en gaat dus langer mee. Voor sweaters en shirts heb ik niet één bepaald merk. Het moet blauw zijn, dat wel, en uiteraard moet het er goed uitzien, het is mijn visitekaartje. Bij de drukker laat ik mijn logo en bedrijfsnaam op mijn jas en sweaters drukken. Maar het belangrijkste van werkkleding is toch wel dat het lekker zit, met genoeg beweegruimte. Het moet prettig zijn om in te werken. Een broek is bijvoorbeeld fijn als hij meerdere zakken heeft om gereedschap of spullen in te kunnen doen.”

Kledingpakket

Veel middelgrote installatiebedrijven hebben voor hun medewerkers een kledingpakket laten samenstellen. Ook bij Installatiebedrijf Deurloo in het Zeeuwse Schuddebeurs is dat zo. Het bedrijf telt twintig werknemers. “Het pakket bevat van alles”, vertelt directeur Martijn Deurloo. “T-shirts, polo’s, truien, winterjassen, regenkleding en accessoires zoals bretels en riemen. De mannen zijn geloof ik best tevreden over onze bedrijfskleding. We hebben er ook veel tijd aan besteed. We hebben allerlei kleding uit laten proberen en kwamen zodoende tot een keuze. Daarom hebben we ook dingen van verschillende merken, overigens wel via één vaste leverancier. De broeken van Snickers hebben volgens ons bijvoorbeeld de beste pasvorm. Voor de T-shirts bleek een ander merk beter.”

Veiligheidsschoenen verplicht

De werknemers van installatiebedrijf Van Dorp, een bedrijf met 13 autonome vestigingen met zo’n 900 medewerkers, kunnen hun bedrijfskleding in de webwinkel bestellen. Er is volop keuze: sweaters, jassen, polo’s, verstevigde werkbroeken, noem maar op. Volgens het bedrijfsreglement van Van Dorp, de VCA-voorschriften en de ISO is het dragen van veiligheidsschoenen tijdens het werk verplicht. In verband met de aansprakelijkheid van het bedrijf worden er regelmatig werkplekinspecties gehouden. Als er dan iemand op andere schoenen loopt, wordt diegene daarop aangesproken en gewaarschuwd.

Gelukkig is de kwaliteit van de veiligheidsschoen in de afgelopen twintig jaar flink verbeterd. Veel installateurs zijn blij met de veiligheidsschoenen, die wel wat weg hebben van sportschoenen en die de lompe ‘bouwkisten’ van vroeger vervangen. 

Netjes en herkenbaar

Verder laten heel veel installateurs weten het belangrijk te vinden dat ze er netjes uitzien. Bedrijven met meer dan één werknemer zorgen er allemaal voor dat iedereen hetzelfde draagt. Dat ziet er serieus uit en maakt ze herkenbaar, zowel naar de klanten als op een bouwplaats of bij een project waar meerdere bedrijven tegelijk werkzaam zijn. Verder moet de kleding vooral lekker zitten, tegen een stootje kunnen en lang meegaan. Officiële werkkleding van leveranciers als Mascot, Snickers, Workwearcenter voldoet daar standaard aan. Dan is het vaak alleen nog een kwestie van smaak en pasvorm.


Ook interessant