Zoeken
Menu
Smartphone opladen met je schoen? Dat kan! Foto: Shutterstock

Energie opwekken door een wandeling te maken, om vervolgens je smartphone, mp3-speler of tablet in je schoen te pluggen. Als het aan een team van Amerikaanse ingenieurs ligt, is dit in de nabije toekomst mogelijk.

Het team van ingenieurs, verbonden aan de universiteit van Wisconsin-Madison, heeft een slim systeem bedacht waarmee energie opgewekt wordt via je schoen, zodat je mobiele apparaten altijd en overal kunt opladen.

Voetzool

Het mechanisme dat de ingenieurs ontworpen hebben, bevindt zich in de zool van de schoen, wekt energie op en kan dit opslaan voor later gebruik. Tom Krupenkin, één van de bedenkers, is enthousiast over de mogelijkheden van de schoen. “We verwachten dat het mogelijk is om tien watt per schoen op te wekken.” Dit is in principe genoeg om verschillende mobiele apparaten op te laden. Een normale smartphone heeft bijvoorbeeld minder dan twee watt nodig.

Krupenkin en consorten maken gebruik van een concept dat ze de bubbler noemen. Wanneer een geleidende vloeistof in contact komt met een oppervlakte met een coating van nanofilm wordt energie opgewekt. Om dit effect te vergroten hebben de wetenschappers een apparaat ontwikkeld dat een elektrische lading genereert door kleine bubbels door de geleidende vloeistof te ‘pompen’.

Mogelijkheden

De schoen kan binnen verschillende velden van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan het leger, waar militairen vaak radio’s, GPS-apparaten en nachtkijkers met zich meedragen. Ook voor mensen in afgelegen regio’s of regio’s waar het elektriciteitsnet ontoereikend is, kan de schoen van pas komen. Of wat te denken van reizigers/backpackers, die dagenlang in de natuur overnachten?

Ook interessant