Zoeken
Menu

Een installateur vertrekt nooit naar een klant zonder zijn… Vul maar in; het kan van alles zijn. Thermosfles, mobiele telefoon, bahco, pijpensnijder, waterstop, teflontape en ga zo maar door. Natuurlijk zijn er een heleboel dingen die je in elke bus terug zult vinden. Toch hebben installateurs zo hun voorkeuren en eigenaardigheden.

"Griffon emaille repair", zegt een sanitair specialist. "Als je in een kleine ruimte bezig bent, kun je wel eens per ongeluk iets beschadigen. Als je uitschiet en een bad, douchebak, douchewand of wastafel raakt, is een drupje Griffon een uitkomst. Het is een soort tipp-ex: witte reparatievloeistof waarmee je emaille- en lakbeschadigingen kunt wegwerken. Ik heb het gelukkig niet vaak nodig, maar het geeft me een prettig gevoel dat ik het bij me heb. 

Koppelingen en fittingen

Een loodgieter in Apeldoorn meldt dat hij altijd 'ruim gesorteerd is in allerlei metalen'. Lachend: "Ik heb de gereedschapskasten in mijn bus beplakt met vilt, want het rammelde aan alle kanten als ik een bocht nam. Je hebt toch verschillende soorten en maten in knelkoppelingen, kraankoppelingen, persfittingen, draadfittingen, soldeerfittingen en ga maar door. Ik heb vrij veel bij me, want ik heb er een hekel aan om voor elk wissewasje naar de zaak of naar een groothandel te moeten. Ik heb ook overal in mijn bus handschoenen slingeren. Hoe vaak ik geen collega's zie met wondjes aan hun handen. Met werkhandschoenen is dat gemakkelijk te voorkomen. Ik heb het mezelf aangeleerd; op een gegeven moment weet je niet beter."

Zoete koffie

"Mijn thermosfles", zegt een Zeeuwse cv-installateur. "Ook als ik weet dat we op de locatie koffie kunnen krijgen of zetten. Waarom? Omdat ik de bemoeienissen van collega's en klanten zat was. Ik drink mijn koffie zoet, heel erg zoet zelfs. Nu krijg ik daar geen gezeur meer over."

Niet tillen

Installateur Han Kroes zegt: "Gek misschien, maar ik heb een soort karretje gemaakt voor mijn spullen. Het staat misschien niet 'cool', maar voor mij is het een uitkomst. Ik ben ooit door mijn rug gegaan dus ik til het liefst zo min mogelijk. Vaak kun je ergens voor de deur parkeren, maar het komt toch regelmatig voor dat je een stuk moet lopen van je bus naar de werkplek. Machines zijn zwaar. Losse stukken gereedschap vallen nog wel mee, maar samen weegt dat toch ook heel wat."

Ook interessant