Zoeken
Menu
​Gas of elektra? Foto: Shutterstock

Wat wordt het? Een vraag die mij heel vaak gesteld wordt. Rijden we straks allemaal op gas, waterstof bijvoorbeeld, of wordt het allemaal elektrisch? Dat zijn meestal de twee opties die mensen kennen, terwijl het rijden op groengas, biodiesel en bio-ethanol ook nog lang niet uit te sluiten is.

Sterker nog: ik denk dat we al deze opties in de komende tijd nodig zullen hebben. Jazeker, het rijden met elektrische voertuigen kan nu al, maar denk even aan alle vrachtwagens die je rond ziet rijden. Die zijn echt niet van vandaag op morgen elektrisch.

Elke situatie is anders

Afhankelijk van de situatie zullen we dus op gas, elektriciteit of misschien wel op andere brandstoffen rijden. Want alhoewel mensen denken dat het elektrisch rijden over 10 jaar gemeengoed zal zijn, zijn dezelfde mensen vaak niet bereid hun gemakkelijke diesel de deur uit te doen. Het is misschien een dooddoener, maar afhankelijk van de situatie, zullen we kiezen. Dat is nu ook het geval. De ene kiest diesel, de ander benzine, weer een ander LPG en weer een ander hybride. We krijgen er alleen steeds meer keuzes bij en er is niet één silver bullet die de oplossing voor al onze problemen is.

Iedereen rijdt elektrisch

Stel je eens voor dat we binnen 10 jaar allemaal elektrisch rijden, en dan bedoel ik ook echt allemaal. Dan staan er ineens veel meer windmolens in Nederland, want het heeft weinig zin om al die energie met kolen op te wekken. En voor een beetje bestelbus heb je behoorlijk wat elektriciteit nodig.

Ik kies voor groengas

Zelf kies ik voor groengas. Ik heb nu vier jaar in een groengas auto gereden en zal dat ook de komende vier jaar doen. Gemak en kosten zijn wat mij betreft de reden dat ik wel voor groengas en niet voor elektrisch kies. Gemak omdat ik op voldoende plekken, snel, groengas kan tanken. Kosten omdat de aanschaf van een groengas auto binnen het budget past.

Welke keuze maak jij?

De bestelbus vergroenen? Kies dan voor groengas voor nu in ieder geval. En ja, dan moet je wel even om je heen kijken of je een tankstation in de buurt hebt, cq. op de route. Want als je veel moet omrijden, doe je natuurlijk een boel goeds teniet. Voor de auto ligt volledig elektrisch rijden voor de hand als je niet al te veel kilometers maakt. Anders zou ik ook daar eens kijken naar de mogelijkheden voor groengas.

Heb je nog nooit van groengas gehoord? Er is veel over te vinden als je even online zoekt. Het is schoon (weinig uitstoot waar je ziek van wordt of dood aan gaat), CO2 vriendelijk (weinig effect op klimaatverandering) en stil (zeker bij grotere voertuigen merk je dat verschil).

Ook interessant