Zoeken
Menu
UV-licht moet legionella bestrijden Foto: persbericht Bioclimatic

Micro-organismen kunnen een groot gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Waar water wordt gebruikt, ontstaat namelijk biofilm waarin deze micro-organismen leven. Een gevaar voor de gezondheid en veiligheid. Uit een rapport van het RIVM blijkt dat het gevaar, ondanks goede maatregelen, blijft bestaan. Het aantal geregistreerde meldingen van legionella steeg vorig jaar zelfs met 1,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bedrijven en particulieren zouden zodoende de strijd met biofilm aan moeten gaan, vindt Bioclimatic, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het milieuvriendelijk desinfecteren van water, oppervlakte en lucht. “Wetenschappers schatten dat zo’n 95% van alle bacteriën op aarde zich in biofilms bevindt. In sommige gevallen doen ze nuttig werk, zoals bij waterzuiveringsinstallaties, maar vaker vormen ze een gevaar voor de mens en voor metalen wanden en leidingen.” Een biofilm kan ook legionella bevatten. Deze bacterie kan de dodelijke veteranenziekte veroorzaken. Daarnaast zijn er ook bacteriën die corrosieve chemicaliën produceren die metalen en plastics kunnen aantasten.

Hoe bestrijd je een biofilm?

Een biofilm heeft als taak om de bacteriën die erin leven te beschermen. Het is soms lastig om door te dringen tot de biofilm en de bacteriën te doden. Traditionele chemische ontsmettingsmiddelen zijn niet altijd effectief. Bioclimatic zet duurzaam UVC-licht in om de vorming van biofilm tegen te gaan. “Door de plaatsing van één of meerdere UVC lampen die compleet ondergedompeld kunnen worden kan een biofilm voorkomen en verwijderd worden uit tanks en reservoirs. Het UVC-licht bestrijdt bestaande micro-organismen en voorkomt de vorming van nieuwe biofilm.”

Voordelen van UV-lampen:

  • UVC-lampen zijn ontworpen om 24 uur per dag, 7 dagen per week te branden.
  • Succesvolle projecten met koeltorens en luchtwassers laten een sterke besparing op onderhoudskosten zien.
  • De praktijk toont aan dat na de plaatsing van een UVC-unit het gebruik van chemicaliën sterk verminderd kan worden.
  • Uit kunststof vervaardigde tanks en reservoirs zijn niet geschikt voor deze manier van desinfectie vanwege de snelle veroudering van het materiaal als gevolg van het UVC-licht. 

Ook interessant