Zoeken
Menu
Norm voor leidingwaterinstallaties (NEN 1006) als eerste digitaal

'Normen zijn geschreven als proza. Ze zijn lastig leesbaar. Wat zijn nu eigenlijk de eisen in de norm? En hoe moet ik de norm toepassen?’. Dit zijn veel gestelde vragen aan NEN door gebruikers. Onder de vlag van ‘Standards of the Future’ heeft NEN daarom verschillende innovatieprojecten lopen. Op deze manier ondersteunt NEN de digitale transformatie van zijn klanten. NEN wil de normen in een digitale vorm aanleveren, zodat de gebruiker makkelijker kan toepassen.

Als experiment wordt de veelgebruikte norm NEN 1006 voor leidingwaterinstallaties opnieuw geschreven als digitale norm. Daarbij worden drie elementen opgepakt: het eenvoudig identificeren van eisen, het schrijven van SMART-content en verrijken van de content met relevante informatie zoals de bouwfase of functie. Meer vanuit het perspectief van gebruikers. Het is niet de bedoeling om de norm opnieuw te publiceren. 

Innovatievragen

NEN wil vaststellen of de norm in digitale vorm toegevoegde waarde biedt voor de gebruikers. Daarvoor worden de volgende vragen gesteld:

  • Hoe wordt de norm in de praktijk gebruikt? 
  • Waar zijn de belangrijkste problemen voor gebruikers in de toepassing? 
  • Hoe is de kwaliteit van de oplossing? Wat is goed, wat kan beter? 
  • Draagt de oplossing bij aan het oplossen van de belangrijkste problemen van gebruikers?

Meedoen

NEN zoekt gebruikers met een mening. Gebruikers die (kritische) feedback willen geven op de genoemde vragen. Dit interview wordt telefonisch afgenomen of in een gesprek op kantoor. Opgeven kan via de NEN-website.

Ook interessant