Zoeken
Menu
Doorspoeladvies voor verlaten panden tegen legionella

Nu gebouwen minder worden gebruikt, is onderhoud aan de drinkwaterinstallatie extra belangrijk. Want kraanwater dat langere tijd stilstaat, is bij stijgende omgevingstemperaturen gevoelig voor legionella. Dat schrijft drinkwater bedrijf Dunea op zijn website

Kraanwater in bijvoorbeeld scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellingen, sportscholen en hotels wordt als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus op dit moment (bijna) niet gebruikt. Bij een temperatuur tussen de 25 en 55 graden zijn de condities optimaal voor legionellagroei in de drinkwater- en blusinstallatie. Verneveling van dat water kan bij inademing gevaarlijk zijn voor de gezondheid en de veteranenziekte veroorzaken.

Drinkwaterbedrijven adviseren gebouwbeheerders daarom hun legionellapreventieplan goed te blijven uitvoeren. Ook aan bedrijven zonder (verplicht) legionellapreventieplan adviseert Dunea de leidingen goed door te spoelen voor ze weer in gebruik te nemen.

Stilstand kan de kwaliteit van het water negatief beïnvloeden. Daarom is het verstandig bij terugkeer de leidingen even door te spoelen. Dit kan door alle koud- en warmwaterkranen even te openen. Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. 

Voor een woning is een minuut doorspoelen voldoende. Organisaties met grotere waterinstallaties (langere leidingen) wordt geadviseerd ieder tappunt twee minuten door te spoelen.

Ook interessant