Zoeken
Menu
Zelfreinigend toilet ook beschikbaar voor publieke ruimte Foto: persbericht Rollon

Het spoelen en reinigen van een toilet gebeurt al decennia lang met water. Het bedrijf Sanitronics heeft een andere oplossing bedacht en komt met een innovatief ‘schuiftoilet'. Het bedrijf is gespecialiseerd in het installeren van zelfreinigende toiletunits. Het schuiftoilet is daarbij hun meest recente ontwikkeling.

“De nieuwe toiletunit is uitgerust met een reinigingssysteem dat zich in een lade in de technische ruimte achter het toilet bevindt”, legt de ontwikkelaars van het toilet uit. Nadat het toilet is gebruikt, schuift een lade over het toilet en wordt het toilet gereinigd. “In de lade bevinden zich de nozzles voor de reiniging en een luchtmes voor het drogen.”

Het eerste model is inmiddels geplaatst in een park in de Zweedse stad Helsingborg.

Hygiëne voorop

“Het nieuwe model schuiftoilet in Helsingborg is een openbaar toilet, dat in het centrale stadspark staat. Een goede reiniging van openbare toiletten is voor winkelpubliek, dagjesmensen, toeristen en andere gebruikers van groot belang, omdat ze hoge eisen stellen aan de hygiëne.”

Om de technische ruimte zo klein mogelijk te houden, zijn de telescopische geleiders kort gehouden ondanks dat er een slag van een meter moest komen. De geleiders moest alleen wel het gewicht van de reinigings- en drooginstallatie, die bijna zeven kilo wegen, kunnen dragen. “. De geleiders voor de toiletunits zijn in ingeschoven toestand 55 cm, maar in uitgeschoven toestand is de maximale lengte 110 cm. Ze worden met behulp van een actuator, een lineaire spindelmotor, uitgeduwd." Ook moeten de geleiders bestand zijn tegen vocht en reinigingsmiddelen en zodoende zijn deze uitgevoerd in RVS.

Publieke ruimte

Omdat dit type toilet voornamelijk de publieke ruimte wordt gebruikt, moet het vandalisme bestendig zijn. De buitenwanden kunnen worden bekleed met verschillende (vandalismebestendige) materialen. Daarnaast zijn de units uitgerust met een vorstbeveiliging en een noodstroomvoorziening.

Eerdere innovaties

Een eerder model die het bedrijf heeft ontwikkeld, maakte gebruik van een draaischijf. Daarbij wordt gebruik gemaakt van twee toiletpotten die om de beurt worden gereinigd. Dat gebeurde onder een speciale kap in de technische ruimte achter het toilet. Op het zelfde moment dat het toilet werd gereinigd, kreeg ook de vloer een beurt met behulp van een krachtige pomp en nozzles schoongespoeld.

Dankzij het nieuwe reinigingssysteem in het schuiftoilet is er minder technologie nodig, waardoor de prijs van de units – afhankelijk van de uitvoering – met zo'n 10 tot 20 procent daalt.

Ook interessant