Zoeken
Menu
Sam Strijbis Nederlands kampioen MBO sanitair- en verwarmingstechniek

Na twee jaar gedwongen pauze vanwege COVID-19 konden de organisatoren van World Skills Netherlands weer een Nederlands kampioen ‘sanitair- en verwarmingstechniek’ op het schild hijsen. Tijdens de finales in de Utrechtse Jaarbeurs, heeft Sam Strijbis uit Dirkshorn (NH) de titel Nederlands kampioen in de categorie ‘sanitair- en verwarmingstechniek’ op zijn naam gezet.

Strijbis deelt het erepodium met Joep Stamer uit Ottersum (L) en Jordy de Blaeij uit Axel (Z) die respectievelijk de tweede en derde plaats veroverden. Tijdens de finales heeft de installateur in opleiding het opgenomen tegen zeven vakgenoten die zich in de voorrondes hebben gekwalificeerd. De in totaal acht jonge talenten hebben twee dagen gestreden om het Nederlands kampioenschap in hun vakgebied. Maar liefst vijf van de acht finalisten komen uit de stallen van IW Nederland. Strijbis is in opleiding bij IW Noord-Holland en het Horizon College in Alkmaar.

Werktuigkundige installaties

De categorie ‘sanitair- en verwarmingstechniek’ is een vakgebied waarin installatiemonteurs woningen en bedrijfsgebouwen voorzien van geavanceerde klimaattechniek, verwarmingsinstallaties en sanitaire voorzieningen. Het beroep is de voorzetting van wat ooit bekend stond als het ‘loodgietersvak’.

Die term is in onbruik geraakt door de technische ontwikkelingen in de installatietechniek. “Een installatiemonteur sanitair- en verwarmingstechniek legt tegenwoordig complexe systemen aan waarbij steeds meer elektronische en digitale aansturing wordt gebruikt”, zegt bestuursvoorzitter Ronald Olij van IW Nederland daarover. IW is marktleider in het Nederlands vakonderwijs voor installatietechniek. “Ook werken de installatiemonteurs tegenwoordig met veel meer innovatieve gereedschappen en materialen dan de loodgieter van weleer. Dat heeft het vak en de opleiding erg interessant gemaakt voor mensen die affiniteit hebben met techniek.”

Door de toenemende woningbehoefte en daaruit voorvloeiende bouwactiviteit in Nederland is in de installatietechniek grote vraag naar goed geschoold personeel. “Het vak biedt zowel voor nieuwkomers als voor zij-instromers goede baangaranties en arbeidsvoorwaarden”, aldus Olij.

Verduurzaming en energietransitie

Maar ook door de energietransitie en het verduurzamingsbeleid neemt de vraag naar goede installatiemonteurs toe. “De ontwikkelingen in onze sector gaan razendsnel. Er is grote vraag naar personeel. Wie voor dit vak kiest, weet zich niet alleen verzekerd van werk in overvloed; het is ook een vak dat garant staat voor een leven lang professionele en persoonlijke ontwikkeling”, zegt Olij. “Er wordt door de sector veel geïnvesteerd in opleiding, zowel voor nieuwkomers als voor medewerkers die al langer in het vak zitten.”

Ook interessant