Zoeken
Menu
Pantone: trendkleur 2020 is Classic Blue Marion de Graaff; Tekstbureau ’t Kofschip. Beeld: visualhunt.com

Ieder jaar komt het Amerikaanse kleureninstituut Pantone met een nieuwe trendkleur voor het interieur. Dit jaar is dat Classic Blue. Volgens het persbericht van Pantone is het “een solide en betrouwbare blauwe tint waarop we altijd kunnen rekenen”.

Er zijn talloze tinten blauw, van lentelucht lichtblauw tot aan zwart grenzend donkerblauw. In eerdere jaren koos Pantone al eens voor Blue Turquoise en Blue Iris. Het Classic Blue van 2020 is donker, elegant en traditioneel. Pantone noemt het bijna bosbesblauw; een kleur die een gevoel van rust en vrede aan de menselijke geest geeft, en staat voor geruststelling in moeilijke tijden. Op het moment van de lancering van de nieuwe kleur wist nog niemand dat dat laatste in verband met de corona-crisis nog wel eens hard nodig kon zijn.

Kleur toont karakter

De meest voor de hand liggende kleur voor een badkamer is nog altijd wit, want dat wordt gezien als ‘altijd goed’. Een neutrale kleur zoals wit, crème, lichtbeige of lichtgrijs is misschien een verstandige keus, maar ook weinig persoonlijk. Terwijl een beetje kleur in de badkamer heus niet direct betekent dat de uitstraling dan ‘wild’ en het huis daarna ‘onverkoopbaar’ is. Kleur toont karakter, en zeker een subtiel gebruik ervan kan een badkamer uniek en heel eigen maken.

Stijlvol en rustgevend

Mag je als installateur dus meedenken met opdrachtgevers die een nieuwe badkamer willen, denk dan aan de stijlvolle, rustgevende en trendy kleur Classic Blue. De Pantone-code is 19-4052 en de RAL-kleur die er het dichtst bij in de buurt komt, is nummer 5000. In de Histor kleurenwaaier komt Chinese Porcelain het beste overeen, en de kleurcode bij Flexa is U1.43.21. Er zijn wand- en vloertegels in deze tint verkrijgbaar, evenals muurverf voor in vochtige ruimtes. De namen van de kleuren zijn afhankelijk van de merken. De blauwtinten van de tegels van Mosa heten bijvoorbeeld Oriental Blue en Mazarine Blue. Bij het Italiaanse sanitair merk Devon & Devon kan de consument een bepaald type ligbad in iedere RAL-kleur laten afwerken, en dus ook in de exacte Pantone-kleur Classic Blue. Ook een designradiator kan prima in kleur gespoten worden. Iets minder definitief dan tegels, een ligbad of een radiator, is een badkamermeubel. Een van de nieuwe kleuren van de Finion collectie van Villeroy & Boch heet Midnight Blue en ligt heel dicht tegen Classic Blue aan.

Bij de tijd

Het stijlvolle Classic Blue laat zich perfect combineren met andere blauwtinten, maar ook met veel andere kleuren. Ook planten en natuurlijke materialen zoals hout en bamboe, kleuren mooi tegen een donkerblauwe betegelde wand. Blauw in combinatie met goud geeft een luxe uitstraling. Installeer je op verzoek toch een neutrale badkamer, dan kun je altijd nog adviseren om badkameraccessoires zoals handdoeken of bloempotten in de huidige trendy Pantone kleur te kiezen. Op die manier is de eigenaar van de nieuwe badkamer toch bij de tijd. Voordeel daarvan is dat hij volgend jaar heel gemakkelijk de Pantone-kleur van 2021 in de badkamer kan halen.  

Ook interessant