Zoeken
Menu
Nieuw modulair voorwandsysteem ontwikkeld in samenwerking met installatiesector Bron: Viega

De zogenoemde "Voorwandtechniek" heeft de afgelopen decennia de bouw en badkamerinrichting wezenlijk veranderd. Viega is samen met de installatiesector aan de slag gegaan en introduceert een nieuw, modulair voorwandsysteem. De Prevista serie bestaat uit een relatief gering aantal systeemonderdelen. Dat vereenvoudigt de opslag en de montage op de bouwlocatie.

Het nieuwe voorwandsysteem onderscheidt zich door een opmerkelijke installatie- en montagevriendelijkheid. Tijdens een driejarig ontwikkelingsproces heeft Viega installateurs gevraagd naar hun praktijkervaringen met voorwandsystemen. De ideeën en verbetervoorstellen die zo werden opgedaan, kwamen samen in de ontwikkeling van het nieuwe systeem met een overzichtelijke structuur en een geringer aantal componenten. Het voorwandsysteem Viega Prevista is gebaseerd op modulariteit. Op basis van een nieuw inbouwreservoir en verschillende identieke onderdelen kan het systeem daardoor zowel voor wand-, staanderconstructie- als railmontage worden ingezet.

De installateurs gaven  veel input over de manier waarop de montage van het nieuwe voorwandsysteem kan worden vereenvoudigd en versneld. Het resultaat is een duidelijke vermindering van het gereedschapgebruik. Zo zijn de traversen van de Viega Prevista voorwandelementen nu met snelspanners af te stellen. De voetsteunen kunnen bovendien eenvoudig op de Prevista Dry Plus montagerail worden gezet en vastgeklikt. Net zo eenvoudig is met hetzelfde voorwandelement individuele montage mogelijk.

Vanzelfsprekende installatie

Om de montage van het Viega Prevista voorwandelement te vereenvoudigen, heeft Viega samen met productontwerpers een speciaal kleurconcept ontwikkeld. Alle beweegbare en handmatig te monteren onderdelen zijn geel gekleurd. De installateur herkent zo in één oogopslag wat handmatig gemonteerd kan worden. Een voorbeeld daarvan zijn de schuifelementen op het afvoerventiel waarmee de volledige of gedeeltelijke spoeling wordt ingesteld alsook de instelbare spoelstroombegrenzer of de bevestiging van het vulventiel.

Drie systeemlijnen

Door de nieuwe platformstrategie kent het nieuwe Viega Prevista voorwandsysteem alleen nog onderscheid tussen de droogbouwsystemen Prevista Dry en Prevista Dry Plus en Prevista Pure voor de natbouw. Ook het aantal losse onderdelen vermindert met de komst van het Viega Prevista programma. Het omvat voor de droogbouw voorwandelementen voor WC, wastafel, urinoir en bidet. In aanvulling daarop omvat het programma ook de in hoogte verstelbare wc- en wastafelelementen. Voor individuele badkamerontwerpen is de Prevista Dry Plus montagerail mogelijk. Voor de natbouw zijn vier kant-en-klare installatieblokken voor WC, wastafel, urinoir en bidet leverbaar. Daarmee kan de voorraad aanzienlijk worden verminderd wat niet alleen voor de installateur maar ook voor de groothandel voordeliger is.

In alle Viega Prevista-elementen met standaardhoogte van 1.120 mm worden dezelfde inbouwreservoirs toegepast. De spoeltechniek is altijd gelijk, onafhankelijk van bouwhoogte en -diepte. Dat vereenvoudigt niet alleen de montage op locatie maar biedt tot aan de uiteindelijke afwerking ook de vrijheid om een bedieningsplaat naar keuze te selecteren. Alle Viega bedieningsplaten zijn met alle Viega Prevista-inbouwreservoirs te combineren en achteraf verwisselbaar.

De uit één stuk en met blaasvormtechniek geproduceerde inbouwreservoirs kunnen op alle gangbare leidingsystemen worden aangesloten.

De gewenste spoelhoeveelheid is zeer eenvoudig via het afvoerventiel in te stellen. Voor een optimale spoelstroom zorgt een gepatenteerde spoelstroombegrenzer. Daarmee kan de spoeling van het Viega Prevista inbouwreservoir probleemloos worden afgestemd op uiteenlopende WC-keramieken, ook randloze keramieken. Bovendien zijn ook de in hoogte verstelbare WC-elementen al voorbereid op de aansluiting van moderne douche-WC's.

Het nieuwe voorwandsysteem beschikt over meer dan 50 verschillende bedienings- en urinoirplaten. Los van modegrillen passen zij zich door hun design tijdloos aan het individuele badkamerontwerp aan. 

Ook interessant