Zoeken
Menu
Minder bacteriën op de kraan door infraroodcontact Foto: Shutterstock

Infrarood gestuurde wastafelkranen zijn hygiënisch. Handen komen niet meer in contact met de kraan waardoor er ook geen overdracht van bacteriën kan plaatsvinden. Om die reden heeft Schell, de Duitse armaturenspecialist voor sanitaire voorzieningen, een noviteit gelanceerd: de Vitus E. Het nieuwe product is uit aan aanvulling op de bestaande Vitus-lijn.

Het product heeft enkele functies zoals automatisch onderbreken van de straal, straalregelaar, temperatuurbegrenzing en instelbaar stagnatiespoelprogramma. Schell: “Daardoor is de kraan bij uitstek geschikt voor sanitaire ruimtes, waar hoge eisen aan de hygiëne gesteld worden zoals in ziekenhuizen, medische instellingen, gehandicapten-toiletten, zorginstellingen, kinderdagverblijven, horeca en andere bedrijven waar met voedingsmiddelen wordt gewerkt. Dankzij de contactloze bediening wordt de overdracht van bacteriën met zo'n 80 procent verminderd.”

Duur van de straal

Met de intelligente infrarood-elektronica kan de gebruiker met een handbeweging de kraan aanzetten. Met een nieuwe handbeweging wordt de straal direct onderbroken. Om water te besparen, blijft het water niet lopen als er geen actie wordt ondernomen. De looptijd kan worden ingesteld tussen de 4 en 240 seconden. De waterstraal stopt daarna automatisch.

Aan de rechterkant van de kraan bevindt zich een thermostaatknop waarmee de gebruiker de temperatuur van het water kan instellen. Aan veiligheid is door Schell ook gedacht: “Dankzij de geïntegreerde temperatuurbegrenzer komt de watertemperatuur niet boven de 38 graden. Een veiligheidsvergrendeling sluit de heet watertoevoer binnen een paar seconden af als de koud watertoevoer uitvalt.”

Om legionella tegen te gaan kan de kraan automatisch worden gespoeld. Deze interval kan zelf worden ingesteld. Dit is zeker handig voor een kraan aan het einde van een lijn of voor kranen die niet vaak worden gebruikt.

Toepasbaarheid

De kraan heeft verschillende onderuitlooplengtes van 210, 270 en 330 mm. en is daarmee universeel toepasbaar. “Het massief metalen kraanlichaam is afgewerkt met zeer glad en gemakkelijk te reinigen chroom. Omdat de stroom geleverd wordt door een batterij (4 x 1.5 V alkaline) kan de Vitus net zo gemakkelijk geïnstalleerd worden als de andere Vitus-armaturen.” De bedieningselementen zijn in het armatuur geïntegreerd en de behuizing is gemaakt van verchroomd messing. Schell omschrijft het product daarom als robuust en vandalismebestendig.


Ook interessant