Zoeken
Menu
Fabrikant ontzorgt installateur Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ‘t Kofschip. Beeld: Shutterstock.com.

De installateur ontzorgt de klant, en de fabrikant ontzorgt op zijn beurt de installateur door producten en diensten te ontwikkelen waarbij installatiegemak voorop staat. Niet zo gek, want een installateur kan een geweldige ambassadeur voor een merk zijn.

Installatiegemak is enerzijds fysiek op te vatten. Een ketel die minder weegt, een perstang die met één hand kan worden bediend, een radiator die met minder handelingen gemonteerd kan worden: allemaal praktische voorbeelden die het werk van de installateur gemakkelijker maken. Maar tegenwoordig bieden veel leveranciers installatiegemak door ondersteuning middels een app. Handleidingen, instructiefilmpjes, en stappenplannen helpen de installateur en zorgen voor installatiegemak. Via de Google Playstore zijn allerlei apps te downloaden. 

WC en urinoirs

Iedere installateur heeft bepaalde voorkeuren voor merken. Op het gebied van sanitair is Geberit geliefd, en dat heeft alles te maken met installatiegemak. Geberit staat erom bekend dat ze de installateur als uitgangspunt nemen. Ze ontwierpen zelfs een apart logo voor hun slimme productoplossingen. Het ‘oogje’ wil zeggen: ‘slim bekeken’. Producten met dat logo zijn makkelijk en snel te installeren. Recent verschenen producten in die ‘slim bekeken’-serie zijn de GIS wc module en twee urinoirs. De GIS wc module kan zo uit de doos geïnstalleerd worden, er is geen hak- en breekwerk voor nodig. Het is een flexibel modulesysteem waarbij het niet nodig is om eerst een rachelconstructie te maken of leidingen in te frezen. Dat scheelt tijd en moeite, want het past altijd. Het is een kwestie van het frame op de juiste breedte van de toiletruimte uitschuiven, de voorgeboorde gipsplaten ertegenaan schroeven en het toilet kan betegeld worden. Ook voor de urinoirs Preda en Selva is een speciale installatievriendelijke wandbevestiging ontwikkeld. Voor onderhoud of bij een storing hoeft het urinoir niet eerst van de muur te worden gehaald, want de sproeikop is vanaf de voorkant bereikbaar en de sifon van bovenaf. Het dockingstation met de geïntegreerde urinoirsturing zit aan de onderkant van de urinoirs. 

Installatiewizard

Veel leveranciers maken het de installateur nog makkelijker met een app. Geberit noemt zijn ProApp heel toepasselijk ‘een assistent op zakformaat’. Met de app is op locatie alle up-to-date informatie beschikbaar van alle inbouwreservoirs en urinoirsturingen die in de afgelopen jaren door Geberit ontwikkeld zijn. Op de app zit onder andere een productherkenningstool, een online catalogus, diverse montagefilms en een barcode scanner.

Ook Brink Climate Systems denkt met de installateur mee. De nieuwste WTW-unit in de Flair-serie is een innovatief ventilatietoestel. En om ervoor te zorgen dat de installatie perfect wordt uitgevoerd, ontwikkelde het bedrijf een installatiewizard die via de smartphone, tablet of laptop gebruikt kan worden. Een foutloze en snelle installatie garandeert een goede werking van het ventilatiesysteem en is dus heel belangrijk. De app geeft actuele, praktische en relevante informatie, ondersteunt bij de installatie, maar ook bij het onderhoud en de service aan verschillende toestellen. Door de QR-code op een apparaat te scannen of het serienummer in te voeren, komen alle technische specificaties naar voren. Met de app kunnen foutcodes worden uitgelezen, zijn de instelwaarden te controleren, en kan het toestel ingesteld worden.

Ook interessant