Zoeken
Menu
Douche-wc: pronkstuk én lastpost van de badkamer? Foto: Shutterstock

De douche-wc is aan een opmars bezig. Consumenten vragen steeds vaker om een douche-wc en de markt speelt hier handig op in door steeds met nieuwe varianten te komen. Zo’n wellness toilet klinkt leuk, maar voor de installateur komt er heel wat meer bij kijken dan bij de installatie van een gewoon toilet.

In veel andere landen is het al heel gewoon om na toiletbezoek het onderlichaam te reinigen met behulp van een bidet. De meeste Nederlanders vinden zo’n bidet vaak wat overdreven en nogal veel ‘gedoe’. De douche-wc tackelt dit bezwaar en is naast hygiënisch, vooral eenvoudig in gebruik. De wc met douchefunctie is eigenlijk een bidet en toilet in één en dat bespaart ruimte. Met één druk op de knop komt er een verborgen douchearm tevoorschijn, dat het onderlichaam reinigt met een waterstraal.

Verschillende douche-wc’s met uiteenlopende luxe functies zijn inmiddels al op de markt verschenen. Zo is er onlangs zelfs een variant ontwikkelt met ingebouwde geurzuivering. Deze AquaClean Mera van Geberit heeft daarnaast een lampje dat gaat branden als er iemand in de buurt van het toilet komt. De toiletzitting wordt direct verwarmd en de deksel gaat automatisch open en dicht. Met een bijgeleverde afstandsbediening kan de gebruiker de warme douche, luchtföhn en ladydouche bedienen. Het hypermoderne toilet is onlangs onderscheiden met de designprijzen de Red Dot Award en de Design Plus Award.

Installatie van een douche-wc

Het achteraf installeren van een douche-wc is vaak een lastige én kostbare zaak. Dat is zeker het geval bij voorwandinstallaties die niet standaard op alle benodigde aansluitingen zijn voorbereid. Maar aan dit probleem is inmiddels wat te doen. Onlangs is een universeel douche-wc-element ontwikkeld voor alle verschillende douche-wc’s en douche-wc-opzetstukken. Dit element van Viega is sinds kort ook leverbaar in Nederland.

Universeel element

Dankzij dit universele element kan de installateur onafhankelijk van wc-fabrikant en –type de volledige voorwandconstructie met tegels in de badkamer aanbrengen. Pas wanneer de klant voor een wc, douche-wc of wc-opzetstuk heeft gekozen, wordt het element voorbereid op de desbetreffende aansluitsituatie. De consument kan daardoor uitgebreid de tijd nemen voor het maken van een keuze en er wordt meer zekerheid geboden voor de toekomst.

Glasplaat

Af-fabriek is het douche-wc-element uitgerust met een stroom- en wateraansluiting. De aansluitingen zijn weggewerkt achter een glasplaat, die in vier verschillende varianten van de meest gangbare douche-wc’s en douche-wc-opzetstukken te verkrijgen is. Deze glasplaat kan eenvoudig worden verwijderd om zo ook achteraf installatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren.

Heeft u al eens een douche-wc geïnstalleerd? Zo ja, wat zijn uw ervaringen? Laat uw reactie hieronder achter.

Foto: Geberit Aquaclean Sela / www.uw-badkamer.nl

Ook interessant