Zoeken
Menu
De smart bathroom: onzin of nabije toekomst? Image credits: Kohler

Van een heerlijk verwarmd huis bij thuiskomst kijken we al lang niet meer op. De verlichting in de woonkamer regelen met een app is ook niet nieuw. Maar zitten we ook te wachten op technische snufjes op het meest private plekje in huis? Als het aan de Amerikaanse producent van badkamerapparatuur Kohler ligt wel. Tijdens CES2019 presenteerden zij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van smart home. Installeer jij binnenkort een superslimme badkamer?

CES is het grootste event op het gebied van consumententechnologie waar de meest baanbrekende innovaties worden gepresenteerd. Ongeveer 4500 bedrijven en meer dan 180.000 bezoekers uit 150 verschillende landen komen jaarlijks naar deze beurs in Las Vegas.

Kohler Konnect

Tijdens CES2018 presenteerde het Amerikaanse bedrijf Kohler al de nieuwe productlijn Kohler Konnect. De keuken- en badkamerproducent gooide hoge ogen met slimme producten die gebruik maken van bijvoorbeeld spraakbesturing. De persoonlijke voorkeuren zijn in te stellen via de speciale Kohler Konnect app die samenwerkt met Amazon Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit.

In deze badkamer van de toekomst houdt de spiegel je op de hoogte van de actuele verkeersinformatie, je agenda en speelt het je favoriete muziek af. Je hoeft na een bezoekje aan het toilet niet meer door te spoelen, dat doet de toilet zelf na een eenvoudig commando. Veel hygiënischer! Ook de douche speelt jouw persoonlijke programma af. ’s Nachts naar de wc? Blijf ontspannen met rustgevend led-licht en een verwarmde bril.


Numi 2.0 Intelligent Toilet

Veil Lighted Bathroom Collection

Dit jaar presenteerde Kohler uitbreidingen op dit systeem. Met de nieuwe Veil Lighted Bathroom Collection werd het eerste volledig met elkaar verbonden smart bathroom systeem geïntroduceerd. Met één simpel commando verandert de badkamer bijvoorbeeld in een rustgevende spa na een harde dag werken. Of juist een goed verlichte ruimte waar je je kleding, haar en make-up zo goed mogelijk op elkaar kunt afstemmen. De productlijn bestaat uit een slim toilet, een vrijstaand bad, een verlichte spiegel en een driedelige wastafel die volledig met elkaar samen kunnen werken. De onderdelen zijn te bedienen met een app, met je stem, een afstandsbediening of met een bewegingssensor. De spiegel is ook te bedienen via het glas.

Zin of onzin?

Zijn deze ontwikkelingen zinnig of niet? Het voelt misschien een beetje gek om te praten tegen je douche. En de wc vind je ook wel zonder ingebouwde verlichting. Toch is dit nog maar het begin. Er staan ons bijvoorbeeld ook innovaties te wachten waarbij de toilet of de spiegel je vertelt hoe je gezondheid ervoor staat. Of dat je zwanger bent. Naast de vraag of je dit echt wilt en hoe betrouwbaar de metingen zijn – kan de wc-pot de dokter vervangen? - zijn dit ook interessante ontwikkelingen met het oog op privacy. Het is dan ook belangrijk dat ontwikkelaars van dergelijke technologieën zich richten op de echte toegevoegd waarde. Een medicijnkastje dat een signaal afgeeft wanneer een medicijn op is of vergeten is, kan een voorbeeld van zo'n toepassing zijn. 

De Kohler Konnect producten zijn momenteel alleen verkrijgbaar op de Amerikaanse markt. Rijke klanten? Wie weet installeer jij binnenkort de eerste toilet met speakers in Nederland. We zijn er ongetwijfeld sneller aan gewend dan je denkt.


DTV+ Shower System


Ook interessant