Zoeken
Menu

Nederland telt steeds meer grijze koppies én dat levert werk op voor installateurs. Zo willen veel senioren een aangepaste badkamer, waar ze zich zowel veilig als comfortabel voelen. Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij een badkamer voor ouderen?

Bij een badkamer voor senioren draait het allemaal om comfort, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Die laatste is misschien nog wel het belangrijkste; aangezien met het stijgen van de leeftijd, de kans op ongelukken toeneemt. Een badkamer ligt vol met obstakels die een val- of glijpartij kunnen veroorzaken. En dat terwijl dit soort ongelukken vaak eenvoudig voorkomen kunnen worden met wat aanpassingen.

Ruime douche

Genoeg ruimte is belangrijk in een badkamer voor ouderen. Het creëren van een ruime douche is dan ook een absolute vereiste. Tegenwoordig zijn er speciale inklapbare douchecabines op de markt, die consumenten na het douchen tegen de wand klappen, waardoor er een behoorlijke hoeveelheid extra ruimte ontstaat. Een uitkomst voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn.

Daarnaast is het ook handig om een opklapbaar zitje in de douche te plaatsen. Verder is het belangrijk dat er geen hoogteverschil zit tussen de badkamervloer en de douchevloer. Dat kan door de tegelvloer door te laten lopen in de douche met een afvoergoot. Maar er zijn ook vlakke douchebakken in groot formaat verkrijgbaar, die in de vloer ingebouwd worden en hetzelfde resultaat opleveren.

Bad met lage instap

Veel senioren hebben problemen met de hoge instap van het bad. Vaak zien ouderen dan maar af van het laten plaatsen van een bad. Dit is vaak helemaal niet nodig, aangezien er volop mogelijkheden zijn. Zo zijn er diverse baden met een lagere instap op de markt. Veel van deze baden met lage instap hebben een glazen deur en worden ook wel douchebad genoemd, omdat er ook in gedoucht kan worden. Sommige bad-douchecombinaties zijn zelfs voorzien van een zitje, zodat senioren comfortabel kunnen baden én douchen.

Voldoende grip

In een badkamer voor senioren is voldoende grip uitermate belangrijk en voldoende steunstangen en handvatten zijn dan ook onmisbaar. Het is ook aan te raden om een thermostatische douchekraan te plaatsen met een zogenaamde Turbostat functie, die de temperatuur van het water waarborgt tijdens het douchen; ongeacht schommelingen in de watertoevoer. Ook handig is een speciale SafeStop knop, die voorkomt dat de temperatuur boven de 38 graden stijgt.

Ook interessant