Zoeken
Menu
Contactloze urinoir-spoeltechniek van Viega

De combinatie geeft de doorslag: om zo’n hoog mogelijk hygiëneniveau te kunnen bieden, moeten urinoirs voor openbare ruimten worden gepland met contactloze spoeling. Viega biedt hiervoor twee verschillende oplossingen: een onzichtbare spoeling en een variant die wordt aangestuurd door de infraroodtechniek.

Urinoirs in openbare sanitaire ruimten zijn een vanzelfsprekendheid omdat ze zowel voor de eigenaar als voor de gebruiker de nodige hygiënische voordelen bieden. De oplossing wordt compleet wanneer de spoeling volledig contactloos kan worden gestart. Viega biedt hiervoor twee technologieën die niet alleen hygiënisch zijn maar ook veel vrijheid bieden bij de inrichting van de ruimte. Bovendien bieden ze bescherming tegen vandalisme, individueel te selecteren spoelprogramma’s en een zeer hoge mate van reinigingsgemak. 

Onzichtbare spoeling

Bij de variant met onzichtbare spoeling ontbreken bedieningsplaten of afdekplaten. In plaats daarvan registreert een sensor in de urinoirsifon de stromings- en temperatuursverandering die optreden bij het urinoirgebruik. Wordt dit geconstateerd, dan start vervolgens automatisch de spoeling. De techniek hierachter blijft volledig verborgen zodat een optimale hygiëne en reinigingsgemak worden gecombineerd met maximale vandalismebeveiliging.

Naast hygiëne is de bruikbaarheid een belangrijk aspect voor exploitanten van openbare sanitaire ruimten. Ook op dat punt scoort de onzichtbare spoeling goed omdat er keuze is uit drie spoelhoeveelheden die op het gebruik zijn afgestemd. Tot de mogelijkheid behoren een spoeling met 1 of 3 liter dan wel een dynamische spoeling. Bij deze laatste variant worden de gebruiksintervallen herkend en de spoelhoeveelheid hierop automatisch afgestemd. Zo kan ongezien en ongemerkt worden ingespeeld op een intensief gebruik van het urinoir, bijvoorbeeld tijdens de pauze van een voetbalwedstrijd of een concert. De spoelfrequentie is dan begrensd tot één spoeling per minuut. Bovendien wordt na 24 uur automatisch een hygiënespoeling uitgevoerd.

Een praktische diagnosefunctie herkent fouten en reageert hier op. Zo wordt bij een verstopping van het sifon de spoeling geblokkeerd of bij een geringe waterstand in het sifon automatisch een spoeling uitgevoerd. 

De onzichtbare spoeling van Viega is compatibel met de verschillende varianten van het Viega Prevista Dry urinoirelement.

Spoeling met infraroodtechniek

Dankzij een infrarood-sensor in de bedieningsplaat wordt ook deze spoelvariant contactloos en daarmee uiterst hygiënisch gestart. En pas dan wanneer een persoon tenminste acht seconden binnen het bereik van de infraroodsensor is gebleven. Het sensorbereik en de spoelhoeveelheid en -duur zijn variabel op het verwachte gebruik en de individuele eisen af te stemmen.

Om stagnatie in drinkwaterleidingen en kiemvorming tegen te gaan, is de infrarood-spoeling uitgevoerd met een instelbare hygiënefunctie van Viega. Hiermee kunnen spoelbeurten zeer eenvoudig worden geprogrammeerd en tijd-gestuurd worden uitgevoerd. Zo blijft bij gebruiksonderbrekingen, die bijvoorbeeld in scholen en hotels regelmatig voorkomen, de drinkwaterkwaliteit behouden.

De infraroodtechniek wordt samen met een bijbehorend Viega Prevista Dry urinoir-element achter de wand weggewerkt. Het enige dat zichtbaar blijft, is een bedieningsplaat met geïntegreerde sensor, die in twee verschillende designs wordt geleverd.

De urinoir-bedieningsplaat Visign for More 200 IR is bijvoorbeeld leverbaar in de uitvoeringen eiken gebeitst hout, zwart glas, wit glas en diverse kunststofvarianten. Deze voegen zich zeer goed naar verschillende interieurs van sanitaire ruimten. In combinatie met de WC-bedieningsplaat Visign for More 200 vormen zij de basis voor stijlvolle interieurontwerpen voor openbare ruimten.

Ook interessant