Zoeken
Menu
Zonne-energie oplossing voor koudetechniek Foto: Shutterstock

Zonnekoeling wordt steeds vaker serieuzer genomen. Koeling die wordt gevoed door zonne-energie komt steeds vaker voor en kan concurreren met conventionele koelapparatuur. Koeling door zonne-energie kan op twee manieren worden gerealiseerd.

Volgens de website koude en luchtbehandeling zijn er momenteel twee manieren om koeling door middel van zonne-energie te bewerkstelligen. Optie één is door middel van fotovoltaïsche apparatuur. Deze producten zetten de zonne-energie om in elektriciteit. De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt om traditionele systemen aan te sturen. Een andere optie is koeling waarbij de thermische apparatuur gebruik maakt van absorptie– of adsorptieprocessen. Hierbij wordt de warmte van de zon direct gebruikt.

In de praktijk

De systemen zijn inmiddels geen toekomst muziek meer, want in in Zoeterwoude Rijndijk is inmiddels het grootste het grootste vrieshuis-zonnepanelensysteem van Nederland in gebruik genomen. Het pand van Frigomundo Coldstore, met een dakoppervlakte van 10.500 m², is voorzien van bijna 6000 zonnepanelen. De panelen hebben een capaciteit van 1,577 MWp en wekken 1.388 MWp per jaar op. Dat is genoeg om 300 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Frigomundo Coldstore gebruikt de elektriciteit voor de cascade koel/vriesinstallatie op basis van ammoniak en CO2 die het bedrijf gebruikt. De opgewekte energie is vijftig procent van de volledige elektriciteitsbehoefte van het bedrijf. Mochten de koelsystemen niet draaien, wordt de teveel opgewekte energie teruggeleverd aan het lokale elektriciteitsnet. 

Ook interessant