Zoeken
Menu
Vernieuwde productieprocessen HFO's moeten prijs verlagen Foto: Shutterstock

Goed nieuws voor de koudetechniek. De prijs van HFO’s kan namelijk in de komende tijd aanzienlijk naar beneden. In China wordt getest met een nieuw productieproces dat tot een prijsverlaging kan leiden.

De verwachting op het gebied van prestatie van deze zogenaamde hydrofluorolefine is hoog. De HFO’s zijn inmiddels al toe aan de vierde generatie, maar in het verleden was de kostprijs een belemmering. Het middel wordt zowel op zichzelf staand of als mengsel gebruikt.  

Katalysator

Twee Chinese bedrijven hebben een nieuwe productiemethode ontwikkeld waarbij een ander type katalysator wordt gebruikt. Hierdoor wordt het rendement van het proces verbeterd waardoor de opbrengst van 30 procent naar 85 procent kan gaan. De reactietemperatuur wordt tijdens het proces met 40 graden Celsius verlaagd waardoor de katalysator tot twee keer langer mee gaat. Hierdoor wordt er flink gereduceerd op het energieverbruik.      

Standaard processen

Momenteel wordt er standaard gebruik gemaakt van twee productiemanieren van de HFO’s. Eén van de twee manieren maakt gebruik van goedkopere materialen die veelvuldig beschikbaar zijn. Daarbij is het grote nadeel dat het proces complex is en de opbrengst laag. Daarnaast zorgt dit proces ook voor meerdere ongewenste bijproducten en kost het veel energie.

Het andere proces heeft juist als voordeel dat het eenvoudiger is, de opbrengst veel hoger is en het minder bijproducten met zich meebrengt. De materialen die voor dit proces worden gebruikt, zijn alleen duur en minder snel voor handen. 

Katalysator gedeactiveerd  

Een nadeel van de beide standaardmanieren is dat de katalysator kan worden gedeactiveerd door sintering of koolstofafzetting. Het nieuwe proces dat de Chinezen aan het testen zijn, moet dit probleem oplossen. 

Ook interessant