Zoeken
Menu
Beursnieuws Uitreiking NVKL Koeltrofee 2020 tijdens VSK

Op donderdag 6 februari wordt de NVKL Koeltrofee voor de beste innovatie in de koeltechniek uitgereikt op de VSK-beurs in de Jaarbeurs. NVKL, de brancheorganisatie voor koudetechniek en klimaatbeheersing, reikt deze prijs elke twee jaar uit aan een bedrijf dat een innovatie in de koude- en/of klimaattechniek heeft gerealiseerd. Uit de ingeschreven kandidaten heeft een deskundige jury drie genomineerden gekozen die hun innovatie op de VSK-beurs gaan presenteren. De uitreiking van de NVKL Koeltrofee gebeurt door oud-schaatser Erben Wennemars onder toeziend oog van de NVKL-jury.

De innovatie moet toepasbaar zijn in de praktijk en tot succesvolle resultaten leiden in technische, economische en/of maatschappelijke zin om in aanmerking te komen voor de prijs. De drie genomineerde bedrijven hebben innovaties gerealiseerd die als milieuvriendelijke dan wel energiezuinige alternatieven voor huidige technieken worden gezien. Hieronder in het kort de redenen voor de nominaties:

Het bedrijf Air@Work heeft een duurzaam en efficiënt luchtbehandelingssysteem ontworpen dat zorgt voor verse luchttoevoer, gefilterd met een gesloten elektrostatische filter, die ook de ultrafijne, nanodeeltjes afvangt. Het unieke filtersysteem heeft een uitzonderlijk lage drukval, gebruikt geen koudemiddelen, heeft een EER van > 20 en bevat EC-ventilatoren. Hiermee wordt het systeem als zeer energie efficiënt en duurzaam gezien.

Menerga Klimaattechnologie ontwierp de enige koelmachine die kraanwater als koudemiddel gebruikt. Chemische koudemiddelen hebben voor dit proces grote drukverschillen nodig. De eChiller van Menerga werkt onder vacuüm met lage drukken en dit resulteert in een lager energieverbruik. Daarnaast is de innovatie het perfecte antwoord op de F-gassenverordening.

Tot slot ontwikkelde Wagenaar Koeltechniek een op maat geoptimaliseerde warmtepomp-droogconfiguratie met natuurlijk koudemiddel, afgestemd op de hoeveelheid, vochtinhoud en vocht-evenwichtscondities van het product. De energiebesparing ten opzichte van warmeluchtsystemen loopt op tot meer dan 50% en directe CO2-uitstoot wordt voorkomen.

De uitreiking van de Koeltrofee begint om 15u op het NVKL paviljoen in hal 11, stand B07.

Ook interessant