Zoeken
Menu
Triple Aqua van Uniechemie wint koeltrofee NVKL Foto: VSK 2016

Triple Aqua van Uniechemie heeft de koeltrofee NVKL ​gewonnen. Dat maakte de NVKL, de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling, bekend.

De winnaar werd bekend gemaakt tijdens de VSK beurs in Utrecht die tot en met vrijdag 5 februari wordt gehouden. 

De NVKL Koeltrofee wordt sinds 1989 eens per twee jaar uitgereikt als blijk van waardering van de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) voor een gerealiseerde innovatie op het gebied van de koudetechniek en/of klimaatbeheersing.

De jury

Uniechemie heeft het techni­sche ontwerp en installaties gerealiseerd van een gecombineerde warmtepomp/koelmachine en het bijbehorende koud / warm water distributiesysteem. Deze kan ingezet worden bij de utiliteitsmarkt voor de productie van koelwater (12 tot 18 ºC) en van warmwater (36 tot 28 ºC) beide afhankelijk van de koud / warm vraag en ingesteld door een intern regelalgoritme. Het distributiesysteem maakt gebruik van maar drie leidingen: de retour van warm en koud water heeft één temperatuur en is gezamenlijk.

De warmtepomp/koelmachine gebruikt de omgeving als warmtebron/warmteafgifte met mini-pijpen technologie en een energie-efficiënt EC-ventilator van grote afmetingen. Daarnaast is het systeem voorzien van een warmteopslag tank en een koudeopslag tank, beide met PCMs en geplaatst in serie met aanvoer leidingen naar de gebruikers. De warmtepomp van Uniechemie werkt met het natuurlijke koudemiddel R433A, een mengsel van propaan (70%) en propyleen (30%),  altijd met kleine verschillen tussen verdamping- en condensatietemperatuur waardoor de COP hoog blijft. De potentiële toepassing van dergelijke systemen in de Nederlandse utiliteitsmarkt is dan zeer groot.

Ook interessant