Zoeken
Menu
Spanjaard moet brommen na online aanbod koudemiddel Foto: Shutterstock

Het terugdringen van koudemiddelen heeft een nieuwe stap gezet. Een oud-bedrijfseigenaar in Spanje moet zes maanden de gevangenis is nadat hij schuldig is bevonden is aan het online aanbieden van het HCFK-koudemiddel R22. Dat meldt de website coolingpost.com.

Naast de opgelegde gevangenisstraf mag de Spanjaard, nadat hij zijn tijd heeft uitgezeten, ook zes maanden geen commerciële activiteiten in de koel- en koude technische branche uitvoeren en kreeg hij een forse geldboete.  

Online aanbod

De Spaanse ondernemer beëindigde zijn bedrijfsvoering in 2012 en bood zijn apparatuur en materieel online aan. Daarbij ging ook zijn R22-koudemiddel cilinder met een inhoud van 60 kilo in de verkoop op het internet. De rechter acht bewezen dat de Spanjaard wist dat de verkoop van HCFK-koudemiddelen illegaal is in Europa. Onder meer omdat de veroordeelde de spullen aanbood onder een fictieve naam. Hij liep tegen de lamp toen de politie op de advertentie stuitte.

Meer veroordelingen

Overigens is de veroordeling van de Spaanse ondernemer niet de eerste straf die is opgelegd. De politie ontdekte 20 advertenties voor R22 op verschillende websites wat leidde tot vier veroordelingen en een inbeslagname van zes cilinders met 62kg aan R22.

Ook interessant