Zoeken
Menu
Nieuw koelmiddel 1 op 1 vervanging voor R22 Foto: Shutterstock

Op 1 januari 2015 ging het verbod op chloorhoudende koudemiddelen in koel- en klimaatinstallaties in. Een veelgebruikt soort koudemiddel dat chloor bevat is R22. Volgens de branchevereniging zit er op dit moment nog zo'n 4.000 ton koudemiddelinhoud in R22-installaties. Best een probleem dus, maar er is een oplossing!

In het vierde kwartaal van 2014 testte PS Koeltechniek een nieuwe vloeistof uit: RS-70. Gerard van de Brug van PS Koeltechniek vertelt: "De branche voorzag natuurlijk al dat R22 eruit zou gaan. Er waren al wat alternatieven, maar daar kleefden nogal wat bezwaren aan. Het vraagt een behoorlijke investering om een installatie om te bouwen voor het gebruik van een andere vloeistof. Maar nu is er RS-70, een mengvorm van R134A, R125 en nog een aantal andere bestaande koudemiddelen, die 1 op 1 de R22 in kleine tot middelgrote installaties kan vervangen. Een fabrikant ontwikkelde het middel en één leverancier introduceerde het in Nederland. Wij hebben onszelf als gespecialiseerd koelbedrijf direct opgeworpen om het middel te testen. We hebben de R22 in de installatie van een kleine gespecialiseerde worstmakerij vervangen door RS-70. Die test was een succes en inmiddels hebben we ook in een aantal andere installaties de vloeistof vervangen. Daar waren ook wat grotere installaties bij en ook dat verliep uitstekend. Ik verwacht dat de branche dit heel snel gaat oppakken, want voor installaties met een inhoud tot 50 kilo is dit een mooie oplossing."

Simpeler en goedkoper

Van de Brug realiseert zich dat bedrijven naar aanleiding van de nieuwe maatregel niet massaal hun R22-installaties gaan aanpassen. "Maar is een bedrijf echt afhankelijk van koeling, dan is het beter om nu te investeren. Vervangen door RS-70 is dan verreweg simpeler en dus goedkoper dan overgaan op andere middelen, waarbij het vaak nodig is om een installatie om te bouwen of te retrofitten. Overigens is het wel zo dat het koelvermogen van RS-70 zo'n 10% minder capaciteit oplevert, want de enthalpie (warmte-inhoud) van R22 is nou eenmaal ongeveer 10% hoger. Gelukkig zijn de meeste installaties zo ontworpen dat ze wel wat capaciteit over hebben. Ik voorzie daarin niet al te veel problemen."

GWP naar 0

Bij grote installaties met een koelmiddelinhoud van meer dan 50 kilo is RS-70 overigens commercieel gezien niet verstandig. Gerard: "Dat vergt een behoorlijke aanpassing en dus investering en tussen 2020 en 2025 wordt RS-70 waarschijnlijk alsnog verboden. De GWP ervan (Global Warming Potential) is namelijk 1765, en dat moet op den duur naar nul. Dat kun je alleen bereiken als je natuurlijke koudemiddelen gebruikt, zoals CO2, NH3, propaan etcetera. Grotere installaties kunnen het beste zo lang mogelijk door draaien totdat vervanging echt nodig is."

Ook interessant