Zoeken
Menu

Het is vaak lastig om tijdens warme dagen het hoofd koel te houden bij buitenevenementen als sportwedstrijden, rondreizende tentoonstellingen en muziekoptredens. De Shaded Dome brengt hier verandering in. Deze opblaasbare klimaatgeregelde koepel houdt zonnestralen tegen en zorgt ervoor dat het lekker koel blijft.

Royal HaskoningDHV, ZJA en Poly-Ned zijn het brein achter de Shaded Dome. Met het Wereldkampioenschap Voetbal van 2022 in Qatar in het achterhoofd bedachten zij de opblaasbare koepel. Inmiddels is het WK vanwege de extreem hoge temperaturen in de zomer, verplaatst naar de winter en is de Shaded Dome waarschijnlijk niet nodig meer. Er zijn echter nog genoeg andere (buiten)evenementen, waarbij de koele koepel van pas kan komen.

Bescherming tegen slecht weer

De Shaded Dome bestaat uit een opblaasbare klimaatgeregelde koepel, die wordt vastgezet met diverse staalkabels. De koepel wordt geplaatst onder een tentoverkapping. Deze overkapping beschermt de koepel tegen belastende weersomstandigheden, zoals de straling van de zon, wind, hoge temperaturen, vochtigheid en neerslag. Het microklimaat komt tot stand door een constante luchtstroom tussen de koepel en de overkapping en door een combinatie van diverse membraanmaterialen.

Volledig aanpasbar

De vorm en grootte van de Shaded Dome is aanpasbaar. Ook de indeling en de algemene vorm kan zelf worden bepaald. Volgens de ontwikkelaars kan de overkapping gelijktijdig over bijna drie voetbalvelden – bij elkaar zo’n 20.000 m2 – worden gezet. Op dit moment zijn de partijen druk bezig met het ontwikkelen van een prototype. Naar verwachting is die deze zomer nog klaar, waarna de Shaded Dome de markt op kan.

Ook interessant