Zoeken
Menu
Chillventa: natuurlijke koudemiddelen een hot item! Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip. Beeld: NuernbergMesse, Thomas Geiger.

In de NürnbergMesse in Neurenberg vond van 16 tot en met 18 oktober 2018 de Chillventa plaats. Zo’n duizend exposanten presenteerden producten en diensten, en zo’n 35.000 bezoekers keken rond en lieten zich bijpraten over de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied. “Vier jaar geleden zag je hier en daar een CO2-koelmachine staan, en nu zie je niets anders meer”.

De Chillventa is een grote internationale beurs op het gebied van airconditioning, koeling, ventilatie en warmtepompen. Het motto dit jaar was “Chillventa Connecting Experts”, dat een verwijzing is naar het aanzienlijke aantal internationaal opererende exposanten. Het belang voor de internationale koelindustrie is daardoor groot en maakt van de Chillventa een belangrijk internationaal netwerkplatform.


Graadmeter

Een vakbeurs is de graadmeter van een branche. Dat is ook de ervaring van Bertus van de Pol, hoofd techniek bij Van Kempen Koeltechniek. Hij bezocht de Chillventa en zegt: ‘Je ziet daar goed welke trends er ontstaan, en welke kant het opgaat. Vier jaar geleden zag je hier en daar een CO2-koelmachine staan, en nu zie je niets anders meer. Dat klopt met de praktijk in ons bedrijf. In 2015 maakten we onze eerste eigen koelmachine met CO2 in transkritische toepassing en nu verkopen we nagenoeg geen freon-machines meer. De omslag naar natuurlijke koudemiddelen is een heel eind op streek. En dat is een mooie ontwikkeling.’

Van IoT tot datacenterkoeling

Een van de thema’s op Chillventa 2018 was cybersecurity in de koeltechniek. Het komt steeds vaker voor dat online technische voorzieningen virtueel worden aangevallen. Dat maakt ook moderne koel- en airconditioningsystemen kwetsbaar. Maatregelen die hackers buiten de deur houden in de vorm van technologie zijn dus gewenst. Bij cybersecurity is technologie alleen niet voldoende. De wisselwerking tussen die technologie en de mens garandeert de beste beveiliging. Verder was er op de beursvloer aandacht voor allerlei onderwerpen zoals Internet of Things, IT-beveiliging voor koelinstallaties, innovatie in warmteoverdracht, de klimaatdoelstellingen, Eco-design, systeemoplossingen voor koud water, de terugwinning en recycling van koudemiddelen, en datacenterkoeling. Op de beursvloer konden de bezoekers presentaties bijwonen over warmtepompen en luchtgekoelde warmtewisselaars, en aan speciale themarondleidingen deelnemen. In totaal stonden er ruim 150 lezingen op het programma. 

Koudemiddelen hot item

Zoals te verwachten was de transitie naar het gebruik van natuurlijke koudemiddelen ook bij deze editie van de Chillventa een hot item. In lezingen en op de beursvloer werd de connectie tussen de huidige klimaatdoelstellingen en het gebruik van (synthetische) koudemiddelen besproken, met aandacht voor aanverwante onderwerpen zoals de terugwinning en de herverwerking van koudemiddelen. Ook innovatie in warmteoverdracht, airconditioning in datacenters via adiabatische systemen, warmteterugwinning, en systeemoplossingen voor koud water waren gespreksonderwerpen. Ook werd er ingegaan op hygiëne in luchtgekoelde warmtewisselaars, want de hygiënerelevante onderhouds- en inspectiewerkzaamheden van airconditioning- en ventilatiesystemen zijn volgens de beursorganisatie voor de branche niet altijd even helder. De aandacht voor dat onderwerp is helemaal terecht, want hygiëne is bij airconditioning- en ventilatiesystemen nou eenmaal een belangrijk punt. 

In de prijzen

Ook dit jaar werden er weer vier Chillventa Awards uitgereikt, zijn verdeeld in vier categorieën: commerciële koeling (winnaar compact Kältetechnik GmbH, project ‘Biotest Next Level’), industriële koeling (winnaar Duschl Ingenieure GmbH & Co. KG, project ‘Refrigeration system in film extrusion operations for Ecoform Multifol’), airconditioning en ventilatie (winnaar premero Immobilien GmbH, project ‘Hotel Nordport Plaza’), en warmtepompen (winnaar Athoka GmbH, project ‘New residence for the Büthe family’).

Ook interessant