Zoeken
Menu
Beschikbaarheid f-gassen neemt snel af Foto: Shutterstock

Onze maatschappij moet liever vroeger dan later afscheid nemen van het F-gas R404A. Daar hebben meerdere sprekers voor gepleit tijdens een seminar waarbij het gebruik van F-gassen werd besproken. Volgens experts zal de prijs van R404A verder stijgen omdat de beschikbaarheid afneemt. Dat meldt de website RAC.

Tijdens het seminar 'F-Gassen Question Time', dat door RAC werd georganiseerd, gaven experts meerdere keren het advies om vroegtijdig afscheid te nemen van het F-gas R404A dat een hoog-GWP-koudemiddelen is. Zij gaven daarbij aan dat veel gebruikers van f-gassen in bijvoorbeeld de industriĆ«le koeling en retail weinig kaas hebben gegeten van het gebruik van de gassen. Deze eindgebruikers moeten daarom beter worden voorgelicht. Bedrijven reageren namelijk vaak traag op veranderingen en zullen zodoende niet snel kunnen inspelen op het afnemende aanbod van R404A.

Ingrijpen noodzakelijk 

Een van de sprekers was consultant Ray Gluckman. Hij vindt dat de sector snel moet ingrijpen en proactief moet reageren in plaats van reactief handelen op het gebied van het gebruik van hoog-GWP-koudemiddelen. Als dat niet gebeurt, komt de sector volgens Gluckman in de problemen omdat de inkoop van oude koudemiddelen, waaronder R404A en R410A, in de nabije toekomst zeer lastig wordt.

Ook interessant