Zoeken
Menu
Aangescherpte regels voor koudemiddelen vragen om vervangers Foto: Shutterstock

Nu de regelgeving op het gebied van koudemiddelen aanzienlijk is aangescherpt en er tevens een quotum geldt, moet er worden gezocht naar alternatieven. Volgens het Braziliaanse compressorbedrijf Embraco is de beste oplossing voor de langer termijn koolwaterstof. Daarbij richten zij zich voornamelijk op lichte commerciële toepassingen.

Het bedrijf voerde de afgelopen tijd tests uit naar laag-GWP-koudemiddelen. Daarbij kwam naar voren dat R407F, R407A, R448A en R449A niet voldoen als drop-invervangers voor systemen met R404A-compressoren die onder meer door Embraco worden gemaakt. Dit komt voornamelijk omdat deze middelen veel systeemaanpassingen vereisen. R452A is al een beter alternatief voor R404A en als lange termijn alternatief voor de HFO R1234yf kan hoog-GWP-koudemiddel R134a worden gebruikt. Het enige probleem daarbij is de milde ontvlambaarheid van dit product. Minder rooskleurig is het voor A2L-middelen, want door wetgeving wordt het maximale vulvolume gereduceerd tot 150 gram. Daardoor is er niet direct een goed alternatief voor handen.

Isobutaan en propaan

Toepassingen met lichte commerciële toepassingen, zowel met hoge als lage druk, kunnen koolwaterstof-koudemiddelen isobutaan (R600a) en propaan (R290) al vervanging gebruiken. Propaan wordt al veelvuldig gebruikt in airconditioning  en voor commerciële toepassingen.  Bestaande installaties kunnen daardoor eenvoudig overstappen op koolwaterstof-koudemiddelen. Multicircuitsystemen is een oplossing bij grotere toepassingen, laat Embraco weten. 

Ook interessant