Zoeken
Menu
WEG introduceert motor voor ventilatortoepassingen

WEG, de producent van industriële motoren, heeft het assortiment elektronisch gecommuteerde motoren (WECM) geïntroduceerd. De motoren voldoen aan de veiligheids- en betrouwbaarheidseisen voor uitlaat- en ventilatiesystemen — met verschillende energieverbruikwaarden voor allerlei toepassingen voor luchtverplaatsing en damp- en rookafzuiging.

Het assortiment WECM is ontwikkeld in overeenstemming met de principes van WEG inzake de ontwikkeling van energie-efficiënte motoren en voldoet aan het toonaangevende efficiëntieniveau IE6. Met behulp van een accurate toerentalregeling kan het stroomverbruik aanzienlijk worden verminderd, waarmee energie- en kostenbesparingen voor de eindgebruiker worden gerealiseerd. 

De motoren voldoen ook aan de eisen van de Europese Commissie (EC) voor elektromotoren. Sterker nog, het volledige motorassortiment van WEG voldoet aan de huidige Verordening voor elektromotoren en snelheidsvariatoren (EU) 2019/1781, die in juli 2021 in werking is getreden. 

Het assortiment WECM is ontwikkeld als borstelloze motoren met permanente magneten en geïntegreerde omvormer. Deze omvormer maakt variatie in het toerental van de motor mogelijk, afhankelijk van de behoeften voor de toepassing. Deze kan plaatselijk of op afstand worden bediend. De voortdurende aanpassing van het toerental varieert van 200 tot 1500/1800 omwentelingen per minuut of 500 tot 3000 omw/min en zorgt voor precisie van plusminus 0,1 procent. 

Met de WECM-motoren wordt efficientiëniveau IE6 bereikt, het hoogste in de markt, met 20% minder verlies dan motoren van het niveau IE5 — in overeenstemming met de normen IEC TS 60034-30-2 - voor elektromotoren met variabel toerental..

Deze toerentalvariatie reduceert niet alleen het energieverbruik, maar ook kosten vergeleken met een aparte motor en omvormer. Bovendien is er geen aansluitkast of kabel vereist omdat de omvormer in de motor is geïntegreerd. Dit maakt deze oplossing compacter.

“Afgezien van het voordeel van energiebesparing biedt het assortiment WECM een indrukwekkende bescherming tegen het binnendringen van ongewenste stoffen,” aldus Marek Lukaszczyk, marketingmanager voor Europa en het Midden-Oosten bij WEG. “Dit is vooral van belang voor de toepassingen in kwestie, zoals afzuig- en ventilatiesystemen voor de industrie. De beschermingsklasse IP55 betekent dat de motor presteert in agressieve omgevingen en bescherming biedt tegen stof en water. Bovendien biedt het product met de achteraan ingebouwde omvormer ook bescherming tegen overbelasting en oververhitting.”

Met een gering geluidsniveau van slechts 40 dBA, dankzij de TENV/TEAO-configuratie en lage trillingsniveaus (tussen 0,3 en 0,8 mm/s) zijn motoren uit het assortiment WECM een ideale oplossing voor diegenen die op zoek zijn naar een elektronisch gecommuteerde motor.

Belangrijke toepassingen voor producten uit het assortiment WECM zijn onder meer uiteenlopende luchtstroomprocessen, waarmee de producenten van ventilatoren kunnen voldoen aan de eisen van het ecodesign vastgelegd in regelgeving. Het assortiment is geschikt voor axiale en radiale ventilatoren, luchtbehandelingseenheden (AHU) en een grote verscheidenheid aan andere industriële omgevingen. 

Ook interessant