Zoeken
Menu

Omdat steeds meer huizen en kantoren luchtdicht worden gebouwd, is een goed werkende mechanische ventilatie van levensbelang. Schone luchtkwaliteit hebben we bijna harder nodig dan eten en drinken. De vraag naar goed opgeleide installateurs van ventilatie groeit daarom ook.

Veel gezondheidsklachten hebben te maken met te weinig schone lucht. Toch is het niet moeilijk om goed te ventileren zonder energie te verliezen. Het is alleen heel belangrijk dat er een goed ontwerp van de installatie wordt gemaakt, dat het deskundig wordt geïnstalleerd en vakkundig onderhouden. Erik van Heuveln ziet goede kansen voor installateurs die op de hoogte blijven met ventilatiesystemen. Hij is algemeen directeur van de Zehnder Group Nederland en België en lid van het dagelijks bestuur van Vereniging Leveranciers van luchttechnische Apparaten (VLA).

Juist omdat CO2-reductie zo hoog op de Europese agenda staat, is het gehele lucht- en ventilatiesysteem steeds belangrijker. Dit biedt kansen voor installateurs, want vaak is er voor een goede oplossing nauwe afstemming nodig tussen de ontwerpers en de installateurs. “Energiezuinigheid mag niet ten koste gaan van de gezondheid. Dat hoeft ook helemaal niet, als je maar de juiste ventilatieoplossing gebruikt”, aldus Erik van Heuveln.

Opleidingsmogelijkheden

De VLA biedt verschillende opleidingsmogelijkheden voor installateurs. Van Heuveln: “De rol van een installateur is belangrijk bij het aanbrengen van het systeem en het onderhouden van roosters en filters. Een installateur kan advies geven aan de eindgebruiker maar hij kan ook zelf met enige regelmaat onderhoud plegen, zoals bijvoorbeeld bij de cv-ketel ook gebruikelijk is.”

opleidingen ventilatie

“Als VLA bieden we kostenloze trainingen, door het hele land. Dat doen we merkneutraal omdat we installateurs willen ondersteunen met kennis en kunde. De systemen worden steeds verfijnder en het is belangrijk om bij te blijven. We laten zien wat er nieuw is op de markt, hoe je de systemen moet aanbrengen en wat de kenmerken zijn”, vertelt Van Heuveln. “De opleidingen variëren van een beginnersessie tot opleidingen voor experts. Via de VLA kan de installateur zich continue bijscholen.”

Binnenklimaat schrijnend

Volgens van Heuveln besteden instanties nog te weinig geld aan een goed binnenklimaat. “Ik constateer dat er een veel te hoog CO2-gehalte is in klaslokalen. Dat is erg want kinderen moeten kennis tot zich kunnen nemen in een omgeving waar ze zich goed kunnen concentreren. Een raam open zetten is niet altijd een optie. Het probleem is op te lossen met een goede, geïntegreerde ventilatieoplossing zonder geluidsoverlast in de klas. Als je het ventilatiesysteem goed installeert, kun je prima aan de eisen voor luchtkwaliteit voldoen.”Kansen ventilatie


Ook interessant