Zoeken
Menu
HEO-systeem belooft kostenbesparing en gegarandeerde energieprestaties Bron: Jaga, HEO

Zes leveranciers uit de bouwtoelevering en installatietechniek hebben een nieuwbouwconcept ontwikkeld waarmee je energiezuinige woningen tegen lagere kosten kunt ontwerpen en bouwen: House Energy Optimum (HEO). Werken met HEO zorgt ervoor dat je een verzekerde energieprestatiegarantie kunt afgeven. Het systeem is geschikt voor de meeste type nieuwbouwwoningen.

Ontwikkelaars en corporaties zien een grote financiële uitdaging in het duurzaam en energiezuinig bouwen. Het nieuwe bouwen wordt bovendien steeds complexer; hoe zijn alle bouwkundige en installatietechnische maatregelen het best op elkaar af te stemmen? Voor architecten en aannemers zijn dit vragen die niet eenvoudig te beantwoorden zijn.

Optimale afstemming

House Energy Optimum (HEO) is een geïntegreerd systeem dat is ontwikkeld door ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek en Ubbink. Dit nieuwe initiatief is ontstaan vanuit de vraag van architecten, ontwikkelaars, corporaties en aannemers om nieuwbouwwoningen te laten voldoen aan BENG en NOM-eisen. Uitgangspunt voor HEO was het vinden van het optimum tussen bouwkundig én installatietechnische maatregelen.

In het uitgewerkte HEO-systeem zijn alle energiezuinige bouwkundige (isolatie en luchtdichting) en installatietechnische (verwarming, koeling en ventilatie) maatregelen optimaal op elkaar afgestemd. Hierdoor worden energieprestatie, comfort én een gezond binnenklimaat gegarandeerd. In totaal zijn er vier energieconcepten samengesteld waarmee nieuwbouwwoningen voldoen aan de eisen EPC 0,4, BENG en NOM.

Energieprestatiegarantie

Het nieuwbouwconcept is geschikt voor de meeste type nieuwbouwwoningen. HEO-woningen ontvangen een energieprestatiegarantie, waarmee (toekomstige) huizenbezitters de zekerheid hebben dat energiebesparende maatregelen juist worden uitgevoerd en dat deze gegarandeerd leiden tot een energiezuinige woning. De energiebesparende toepassingen worden onafhankelijk getoetst, gemonitord en geborgd.

Integrale benadering

Door verbetering van het ontwerp- en bouwproces wordt een kostenbesparing gerealiseerd. De geïntegreerde pre-engineering hoeft in de praktijk alleen nog maar projectspecifiek te worden toegepast: 85% van het voorwerk is al verricht. Deze integrale benadering zorgt voor een betere ontwerp- en bouwkwaliteit én een proces dat sneller verloopt dan normaal. Het resultaat is een betere woning en lagere ontwerp- en bouwkosten. Deze besparing kan volgens de initiatiefnemers oplopen tot meer dan 10%.

Verbeterde kwaliteit

Jaga is een van de leveranciers van het HEO-concept en ontfermt zich over het binnenklimaat: koelen, ventileren en verwarmen. Drijfveer van Jaga was voornamelijk dat de kwaliteit van de bouw en installaties sterk verbeterd kon worden. Jan Verdonck van Jaga: “Bij Jaga hebben we een bepaalde visie op de toekomst, dat kan niet zonder te kijken naar de wereld om ons heen. Wij zijn echte Climate Designers. We zijn hier al meer dan 10 jaar mee bezig. Zo min mogelijk én duurzaam materiaalgebruik en het produceren van oplossingen met een zo hoog mogelijk rendement. Maar, de gebruiker staat bij ons centraal als het gaat om een gezond binnenklimaat en het comfortabel wonen. Daarom vinden we het zo belangrijk dat energiezuinig bouwen en wonen toegankelijker wordt. En een initiatief als HEO zorgt hiervoor.” 

Ook interessant