Menu
Goed binnenklimaatsysteem met hoge EPC-winst biedt voordelen Foto: Shutterstock

Goede woonhuisventilatie is niet alleen van belang voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. De keuze voor een optimaal ventilatiesysteem leidt ook tot energiebesparing. Zo blijkt uit de nieuwste Gelijkwaardigheidsverklaringen van Orcon dat de MVS-15RH CO2B woonhuisventilator van Orcon een hogere EPC-winst bereikt dan andere ventilatoren uit de C4a-klasse.

Leverancier Orcon ziet veel mogelijkheden in de producten: “Ventilatoren in systeemklasse C4a hebben een elektrisch aangedreven CO2-gestuurde luchttoevoer en een mechanisch aangedreven CO2-gestuurde luchtafvoer.” De MVS-15RH CO2B woonhuisventilator valt ook in deze klasse.

EPC-winst

Uit twee gecontroleerde gelijkwaardigheidsverklaringen, waarbij één voor grondgebonden en één voor niet-grondgebonden woningen, is gebleken dat met de systemen van Orcon de EPC-winst het hoogst is in deze klasse. “Door voor deze woonhuisventilator te kiezen, kan de EPC-waarde van een woning met bijna 0,2 punten worden verlaagd.” Het ventilatiesysteem is uitgerust met een geïntegreerde vochtsensor en een CO2-bedieningssensor en biedt zodoende extra’s. “Daarmee zorgt dit systeem volledig automatisch voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.”

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid van de systemen spelen een grote rol bij de werking. De ingebouwde units worden door middel van deze graadmeter aangestuurd. Orcon: “Als het luchtvochtigheidsgehalte in de badkamer, de keuken of het toilet een bepaalde grens overschrijdt, laat deze sensor de ventilator automatisch harder draaien. Daar komt dus geen aparte bediening aan te pas: de bewoner heeft er geen omkijken meer naar.” Een aparte bediening is daarbij overbodig.

De gebruiker beslist

De gebruiker kan ook kiezen om de aansturing te laten verlopen op CO2-niveau, vochtigheidsgehalte of op gewenste afzuigkracht. “Zodra een verhoging wordt gedetecteerd, zorgt het systeem automatisch voor modulerende, extra ventilatie, zodat de luchtkwaliteit snel op het gewenste niveau wordt teruggebracht.” 

Voordeel voor de installateur is dat de installatie door het plug&play-systeem eenvoudig is gemaakt. 

Gerelateerde nieuwsartikelen

Gerelateerde producten