Zoeken
Menu
Comfortabel binnenklimaat met superstille ventilo-convector Beeld: Vasco

Een ventilo-convector maakt woonruimtes behaaglijk warm in de winter en aangenaam koel in de zomer. Het apparaat is met name interessant voor warmtepompeigenaren: in combinatie met een warmtepomp kan een convector namelijk heel snel verwarmen of koelen. Het Belgische bedrijf Vasco zegt met hun nieuwe Niva ventilo-convector de stilste op de Nederlandse markt te hebben.

Met een geluidswaarde van minder dan 19 dBa op een meter afstand is de ventilator op de laagste stand nauwelijks hoorbaar voor het menselijk oor. Het is vergelijkbaar met het ruisen van blaadjes. Bovendien gaat het dan alleen om een kort moment van automodulering. Zodra de convector de gewenste temperatuur bereikt, neemt het toerental af en dus ook het geluidsniveau. Het feit dat de motor maar kort op volle kracht draait, zorgt ook voor een gereduceerd energieverbruik.

Hoe werkt een ventilo-convector?

Een ventilo-convector bestaat uit een warmtewisselaar en een ventilator. Door de warmtewisselaar stroomt warm of koud water. Die wordt geleverd door bijvoorbeeld een warmtepomp. De ventilator zorgt dat de verwarmde of gekoelde lucht boven de warmtewisselaar zich verspreidt in de ruimte om de ingestelde kamertemperatuur te realiseren. Product manager Patrick Van Beeck van Vasco Group legt uit: “De Vasco Niva ventilo-convector kan met water van 30 á 35°C een ruimte opwarmen tot 21°C of 22°C. Bij koeling kan de ventilo met water van 7 á 10°C de ruimte afkoelen tot 24 of 25°C, wat de juiste comfortinstelling is voor warme zomerperiode.”

Alternatief voor vloerverwarming

De Niva ventilo-convector is vooral bedoeld voor particuliere woningeigenaren met een laag energieverbruik. Volgens Van Beeck is het bijvoorbeeld een heel geschikt alternatief voor vloerverwarming in slaapkamers, vooral als er een aansluiting op een warmtepomp is: “De convector heeft toevoer nodig van warm of koud water. Aansluiting op een verwarmingsketel is mogelijk, maar met een warmtepomp is heb je zowel verwarming als koeling. Als de warmtepomp met vloerkoeling wordt gecombineerd, is het effect traag en de capaciteit beperkt. Koelen of verwarmen kan dan enkele uren duren, terwijl dit met de ventilo-convector enkele tientallen minuten kost.” All season comfort dus. Daarnaast kan de ventilo-convector ook ontvochtigen.

Plug-and-play

De ventilo-convector is een plug-and-play oplossing. Van Beeck: “De installateur hoeft het apparaat alleen maar op de ketel of de warmtepomp aan te sluiten en de gewenste kamertemperatuur in te stellen – de rest gaat vanzelf. Bij de meeste vergelijkbare toestellen moet je bepaalde opties separaat inkopen en ter plekke monteren. Bij ons zijn het gemotoriseerd ventiel en de regeling met bediening ingebouwd.” 

Modieus ontwerp

De Vasco Niva ventilo-convector is beschikbaar in drie breedtematen: 75, 95 en 115 centimeter. De hoogte is 61 cm, de diepte 14 cm. Het uiterlijk van de convector is zo ontworpen dat het lijkt alsof hij los staat van de wand. Dit geeft een zwevend effect. Het ontwerp laat zich afstemmen op de persoonlijke kleurwensen van de eindgebruiker. De binnenkant heeft een subtiele antracietzwarte kleur, terwijl het metalen front in alle kleuren kan worden geschilderd, bijvoorbeeld in de kleur van de wand erachter.

Ook interessant