Zoeken
Menu
Worden deze luchtbehandelingssystemen het volgende Nationaal Icoon? Bron: Oxycom. Beeld: De 10 finalisten

Tien Nederlandse innovatieve technologieën zijn genomineerd voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Het gaat om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. 10 finalisten strijden momenteel om de eer. Een van de genomineerden is Oxycom Fresh Air in Raalte.

Oxycom Fresh Air in Raalte is een van de tien genomineerden voor de titel Nationaal Icoon. Hans Reinders, directeur-eigenaar van Oxycom is verguld met de nominatie: “We beschouwen het als een enorme eer dat onze producten voor natuurlijke luchtbeheersing in gebouwen op deze manier worden gewaardeerd.”

Gepatenteerde koelingstechnologie

Het Overijsselse bedrijf Oxycom Fresh Air ontwikkelt luchtbehandelingssystemen op basis van een gepatenteerde koelingstechnologie. De producten maken gebruik van waterverdamping om een schoon, natuurlijk en comfortabel klimaat in grote gebouwen te beheersen. De systemen zijn in staat om het energieverbruik in gebouwen en de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Ze zijn tot 80% energiezuiniger dan traditionele airco’s.

Frisse, schone lucht

Oxycom is met name actief in het Midden-Oosten en Europa. Hans Reinders: “We hebben al een behoorlijke naam opgebouwd in gebieden waar het heel heet is, zoals Dubai en Saoedi-Arabië. Maar de zomer van 2018 laat duidelijk zien dat de behoefte aan onze installaties dichterbij ook alleen maar toeneemt. Ook hier in Nederland voorzien onze producten al talloze fabriekshallen en andere utiliteitsgebouwen van frisse, schone lucht.”

10 Nederlandse innovaties

Het kabinet maakt in september bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn. De andere Nederlandse innovaties in de race om de titel Nationaal Icoon te mogen dragen zijn: 

  • BiosparQ (Leiden): snelle en betaalbare diagnostiek van infectieziekten;
  • Elemental Water Makers (Den Haag): duurzame watervoorziening via zon, zee en wind;
  • Hiberband (Amsterdam): satellietnetwerk voor Internet of Things (IoT);
  • Inreda Diabetic (Goor): kunstalvleesklier voor mensen met diabetes;
  • PET Upcycling (Ioniqa, Eindhoven): chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval;
  • Leadax (Wapenveld): het nieuwe lood: een circulaire vervanger van lood;
  • Lightyear (Atlas Technologies, Helmond): elektrische familieauto op zonne-energie; 
  • PowerNEST (IBIS Power, Eindhoven): extra verdieping op pand combineert energie uit zon en wind;
  • Smart*Light (Delft/Eindhoven): inventief mobiel instrument dat röntgenstraling genereert voor medisch-, materiaal- en kunstonderzoek.

Ook interessant