Zoeken
Menu
Wat is uw prijs voor het vervangen van filters? Tekst: Ted Meij - Foto: Shutterstock

​Het vervangen van de filters van een luchtbehandelingskast is bij veel onderhoudsprojecten de sluitpost. “Dat moet er nog even bij.” Dus wordt dit werk in de regel begroot, dan wel aanbesteed tegen de laagst mogelijke prijs. Het gevolg? Bestaande filters worden vervangen door goedkope exemplaren, met daardoor een lage kwaliteit. Is deze keuze wel de juiste - en financieel het meest interessant? Levert een beter - maar wel duurder - filter niet veel meer op? In geld en in comfort.

Bij het onderhouden aan luchtbehandelingskasten, passeren allerlei componenten de revue. Naast het reinigen en desinfecteren, komt ook het vervangen van de poelies, V-snaar en de wisseling van de filters ter sprake. Vooral dit laatste wordt gezien als een routineklusje, waar “geen winst te behalen is.” Onzin, juist in de kwaliteit van filters, zit relatief veel verschil. En dat merk je, zowel in de prestaties van de lbk, als in het energieverbruik. Zo zorgen energiezuinige filters gemiddeld voor een lagere energierekening; dit kan oplopen tot 10 a 15 procent besparing.

Kwaliteit

Een ander voordeel van een kwalitatief beter filter, is dat je deze niet elk jaar hoeft te vervangen. Zo ken ik filters die pas na 1,5 jaar gewisseld moeten worden. Ook dit zorgt voor een forse financiële besparing. En hoe zit met de luchtkwaliteit, hoor ik u vragen? De betere filters halen vanzelfsprekend meer fijnstof uit de lucht. Dat heeft direct gevolg voor de luchtkwaliteit in uw kantoor- of fabrieksruimtes. Indirect ervaart u dit terug in het ziekteverzuim van uw medewerkers en in hun arbeidsproductiviteit. Tot slot zorgen betere filters voor minder vervuiling en dus voor minder onderhoud. En u weet ongetwijfeld hoeveel het kost om uw klimaatinstallatie regelmatig te laten reinigen en desinfecteren.

Advies

Mijn advies? Ga niet voor de laagste prijs. Filters zijn essentiële onderdelen aan uw installatie; onderlinge verschillen in kwaliteit bepalen in hoge mate of u uiteindelijk de laagste prijs heeft betaald, of de hoogste. En twijfelt u aan de kwaliteit van de filters die u zijn aangeboden? Check of ze worden geleverd door een fabrikant die Eurovent is gecertificeerd. Die zekerheid verdient u.

Tekst: Ted Meij

Ook interessant