Zoeken
Menu

De ICT-branche staat bekend om haar upgrades, die elkaar in hoog tempo aflossen. Daarbij hanteren ze termen als 1.0 en 2.0. De traditionele installatiewereld lijkt haaks op deze ontwikkeling te staan. Niets is echter minder waar. Zeker op het gebied van renovatie van luchtbehandelingskasten, gaat de vooruitgang de laatste tijd razendsnel en schieten we in een keer door van 1.0 naar 3.0! Het gevolg? Een optimale luchtbehandelingskast van 60 jaar en ouder!

Tot voor kort bestond het onderhoud van lbk’s uit weinig meer dan een klassieke reiniging van enkele, essentiële onderdelen en eventuele vervanging van filters, poelies en V-snaren. De laatste jaren werd dit onderhoud uitgebreid met desinfectie (o.a. micro-organismen) van de kast en renovatie van de omkasting en bestaande onderdelen. Zeg maar 2.0.

Inmiddels is het 3.0. De omkasting wordt nog steeds gerenoveerd, maar in plaats van onderdelen  te renoveren, vervangen we ze nu door nieuwe technologie. Een illustratief voorbeeld is de toepassing van Fanwall technology. Daarbij worden ouderwetse, door elektromotoren aangedreven ventilatoren met poelies en v-snaren, ingeruild voor 2 of 4 kleinere direct-aangedreven plug ventilatoren. Weg vervuiling van V-snaren, weg jaarlijks onderhoud. Bovendien is het mogelijk om met meerdere ventilatoren beter op- en af te schalen in toerentallen en is het gevaar op een uitval van de totale installatie, een stuk geringer. Daarnaast biedt 3.0 ook een volledige upgrade van de andere componenten en het geraamte van de kast; zo worden panelen, bodem en het dak gecoat en geïsoleerd.

Wat levert upgraden 3.0 nu op? Naast meer continuïteit en minder uitval, is dit vooral een forse besparing op het energieverbruik tot wel 30 procent of een capaciteitwinst van 25 procent. Daarnaast kost een upgrade beduidend minder dan de aanschaf van een nieuwe installatie. Het belangrijkste voordeel is echter een verlenging van de levensduur. Worden luchtbehandelingskasten nu nog afgeschreven in 10 of 20 jaar; met upgrade 3.0 verdubbel je de levensduur. Met gemak. Onlangs heeft het VUmc een aantal lbk’s van 29 jaar oud laten upgraden. No problem. Deze week hoorde ik van een klant die vertelde over een 60 jaar oude luchtbehandelingskast; hij wil een upgrade!

En bij 3.0 blijft het niet. De technologie raast door. Het is wachten op upgrade 4.0 en op lbk’s die een leven lang meegaan. Leve de vooruitgang!

Auteur: Ted Meij

Ook interessant