Zoeken
Menu
Multi V 5 warmtepompsysteem van LG houdt ook rekening met luchtvochtigheid Foto: persbericht LG

In Azië is hij al leverbaar, in Nederland komt het nieuwe Multi V 5 warmtepompsysteem van LG dit voorjaar op de markt. De Multi V 5 is uitgerust met het innovatieve Dual Sensing Control, een monitoringsysteem dat die zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid meet wat zorgt voor betere energieprestaties en meer comfort. De verwachting is dat LG hooguit enkele jaren de exclusiviteit van deze nieuwe technologie zal houden. Andere fabrikanten zijn met vergelijkbare innovaties bezig.

De Dual Sensing Control helpt het warmtepompsysteem om het comfort tot in detail te regelen. Bij een warmtepompsysteem is niet alleen de buitentemperatuur van belang, ook de luchtvochtigheid heeft veel invloed op de prestaties. Voorlopig is de LG Multi V 5 het enige warmtepompsysteem dat zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid meet. De gegevens van beide parameters worden vervolgens gebruikt voor een efficiëntere vermogensberekening en een beter inzicht in de voelbare en latente warmtelast. Hiermee wordt een overmatige koellast voorkomen, wat op termijn weer zorgt voor een aangename en comfortabele omgeving en een verlaagd energieverbruik. 'Het is echt een bijzondere technologie,' vertelt Niels Visser van LG Climate Solutions. 'Voor warmtepompleveranciers is het bijzonder lastig dat hun systemen alleen op basis van de temperatuur de waardes bepalen. De regelingen hielden geen rekening met wisselingen in de relatieve luchtvochtigheid. Bij LG kunnen we dat nu wel doen en we zijn de enige die dat kunnen. We weten dat er enkele grote concurrenten ook bezig zijn hiervoor een technologie te ontwikkelen. Het is niet uitgesloten dat over een jaar of drie, vier de concurrentie een vergelijkbare techniek op hun warmtepompsystemen introduceert'

Verschillende factoren

Het optimaliseren van de verwarmingsmodus wordt gerealiseerd door verschillende factoren, zoals gescheiden ontdooiing, smart olie retour, vapor injectie en dual sensing. De Multi V 5 warmtepomp beschikt over het smart olie retour systeem die het olieniveau in de compressor real time controleert. Het retoursysteem voert de olie retourcyclus alleen uit wanneer dit echt nodig is. Ook dit draagt bij aan een geringer energieverlies.

De Dual Sensing Control techniek levert meer comfort op voor de gebruiker. Daarnaast draagt de toepassing ook bij aam de energiebesparing. De prestaties zijn bevestigd door Eurovent. Eurovent is de onafhankelijke Europese belangenorganisatie voor de HVAC-branche en heeft een certificeringsprogramma ontwikkeld. De Eurovent-certificering op VRF-systemen maakt het voor adviseurs en installateurs gemakkelijker en transparanter om de energieprestaties van de verschillende systemen te vergelijken.  Volgens LG Climate Solutions is de warmtepomp dankzij de geavanceerde technologie goed inzetbaar voor BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) projecten en projecten waar men streeft naar een hoog BREEAM-label.

Grote capaciteit buiten-unit

Met een nieuw type ventilator, een vierzijdige warmtewisselaar en de verbeterde prestaties van de compressor zijn de efficiëntie en de capaciteit van de LG Multi V 5 verder verbeterd. Dit maakt het mogelijk om een enkele buiten-unit met een vermogen van 26 pk te ontwerpen.  De LG Multi V 5 is voorzien een tweezijdige, dubbele laag coating die bescherming biedt tegen slijtage door zand, zout en andere elementen waar gebouwen aan blootgesteld worden als gevolg van zeewind en industriële vervuiling. De coating beschermt het apparaat tegen corrosieve omgevingsfactoren en de hydrofiele folie voorkomt dat water zich hecht op de lamel van de warmtewisselaar. 

Ook interessant