Zoeken
Menu
Bent u een dief van uw eigen portemonnee Foto: Ted Meij - Tekst: Ted Meij

Wie tegenwoordig zijn gebruikte luchtbehandelingskast niet laat renoveren, is een dief van zijn eigen portemonnee. Met de techniek van vandaag voldoet u namelijk niet alleen aan allerlei strenge eisen en nieuwe ErP-verordeningen, maar profiteert u tevens van een langere levensduur, lage onderhoudskosten en hoge rendementen. Het sleutelwoord is fangrid-technologie.

Het renoveren van bestaande luchtbehandelingskasten is in de afgelopen jaren, dankzij diverse technische innovaties, populair geworden onder eindgebruikers. En terecht. Daarbij worden vaak ook de door elektromotoren met poelie en v-snaar aangedreven ventilatoren, ingeruild voor 2 of 4 kleinere direct-aangedreven plug ventilatoren. De basis voor deze vervanging is de wijziging van wisselstroom naar gelijkstroom. Hierdoor is een frequentieregelaar niet langer nodig; dit zorgt meteen voor een lager energieverbruik en dus een hoger rendement van de ventilator.

Poelies en v-snaren

Maar minstens zo belangrijk is dat bij deze Fangrid-technologie geen poelies en v-snaren meer worden gebruikt. En dat betekent niet alleen minder vervuiling, maar ook geen jaarlijks onderhoud meer. Een ander voordeel betreft de vervanging van één grote ventilator in een muur van meerdere, kleinere ventilatoren. Het gevaar op uitval van de totale installatie is dan een stuk geringer. Want als er al een ventilator is versleten of beschadigd, dan zorgen de andere ventilatoren ervoor dat de capaciteit van de installatie op een acceptabel niveau van 85% of hoger blijft. Dit is voor tal van situaties, maar met name op verpleegafdelingen van ziekenhuizen en zorginstellingen, uiterst relevant.

Ziekenhuizen

Over ziekenhuizen gesproken, die profiteren ook op een andere manier van Fangrid-technologie. Om allerlei dringende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit te voeren op ouderwets door elektromotoren met poelie- en v-snaren aangedreven ventilatoren, beschikt een gemiddeld ziekenhuis in Nederland over een kleine € 100.000,- aan reserve-onderdelen. Door de standaardisering van direct-aangedreven plug ventilatoren, brengt de TD van een ziekenhuis dit enorme bedrag straks terug tot slechts enkele duizenden euro’s. Dit bespaart ruimte en scheelt dus ook weer in de portemonnee!

Ook interessant