Zoeken
Menu

Voor het innovatieve verwarmingsproject voor de gemeente Plan-les-Ouates in Genève, Zwitserland, werden twee Carrier AquaForce watergekoelde schroefkoelmachines met het nieuwe PUREtec koudemiddel geselecteerd.

De Aquaforce koelmachines met PUREtec gebruiken het koudemiddel van de volgende generatie, HFO-1234ze(E), met een zeer laag aardopwarmingsvermogen (GWP) en leveren 2,5 megawatt van de totale verwarmingscapaciteit voor optimale prestaties binnen een ecologisch duurzaam pakket.

De eerste fase van het vastgoedontwikkelingsproject voor gemengd gebruik in Plan-les-Ouates maakt een efficiënte energieterugwinning mogelijk en het hergebruik van de restwarmte van een datacenter gelegen op de locatie en levert op die manier verwarming voor de locale kantoren en andere faciliteiten. In een tweede fase is een uitbreiding van de installatie voorzien die 3.000 individuele woningen binnen een geplande residentiële zone van verwarming zal voorzien. Dit project is het eerste stedelijke verwarmingsproject in Europa op basis van een watergekoelde schroefkoelmachine met het nieuwe PUREtec koudemiddel conform de nieuwe verordening van de Europese Unie in verband met gefluoreerde gassen.

Revolutionaire oplossing met PUREtec koudemiddel

Carrier Frankrijk SCS produceerde en testte de baanbrekende technologie in de fabriek in Montluel, gelegen nabij Lyon. Het systeem werd geleverd door Walter Meier Company, Carrier’s distributeur in Zwitserland. De installatie van het systeem werd afgerond in juni en de inbedrijfstelling is gepland voor juli.

"Carrier heeft topkwaliteit, testcapaciteiten en een overtuigend "Proof of Concept" afgeleverd en is er, samen met zijn distributiepartner, dan ook trots op die revolutionaire oplossing in Europa te kunnen aanbieden en installeren," zegt Didier Genois, engineering and marketing HVAC Europe director, UTC Building & Industrial Systems. "Wij zijn er trots op dat we de eerste watergekoelde schroefkoelmachine met het nieuwe PUREtec koudemiddel met zeer laag aardopwarmingsvermogen in Europa hebben geïnstalleerd."

GWP van slechts 7

Met een aardopwarmingsvermogenwaarde (GWP) van slechts 7, vermindert PUREtec het directe aardopwarmingsvermogen van traditionele koudemiddelen voor deze toepassing met 99,5 percent.

"Als pionier op het gebied van duurzame oplossingen, verbindt Carrier zich er toe om technologieën in te zetten met een minimale impact op het milieu zonder afbreuk te doen aan de vereisten van de klant," zegt John Mandyck, chief sustainability officer, UTC Building & Industrial Systems. "Met de introductie van de AquaForce lijn voor binnen- en buitenkoelmachines met PUREtec koudemiddel, heeft Carrier het voortouw genomen in de ontwikkeling van milieuverantwoorde oplossingen." 

Ook interessant