Zoeken
Menu
'Gebouwen koolstofarmer maken en exploitatiekosten verlagen'

Toshiba Carrier Corporation, fabrikant van hoog efficiënte HVAC systemen (verwarming, koeling, ventilatie & waterproductie), ontwikkelde een nieuwe en verbeterde methode om commerciële gebouwen koolstofarmer te maken en de wereldwijde energie neutrale doelstellingen te ondersteunen.

De nieuwe Toshiba SHRM Advance is het VRF systeem van de nieuwste generatie en een hoog efficiënte HVAC oplossing van hoge kwaliteit die gebruik maakt van het R32 koudemiddel. Als afvaardiging van het breedste programma op R32 gebaseerde VRF systemen op de markt, zorgt de SHRM Advance ervoor dat kantoorgebouwen, grote winkels en restaurants, gezondheidszorginstellingen en onderwijsinstellingen nu de beste resultaten op het gebied van duurzaamheid kunnen realiseren. Nu steeds meer landen CO2-neutrale doelen vaststellen, neemt de druk op eigenaars en investeerders van commerciële gebouwen toe om hun koolstofvoetafdruk tot een minimum te reduceren.

Reductie

In combinatie met de stijgende prijs en de afnemende beschikbaarheid van R410A koudemiddel vanwege de F-Gas verordening, zijn installateurs en consultants nu genoodzaakt serieus de transitie naar R32 in overweging te nemen met zijn veel lagere GWP (Global Warming Potential). Door gebruik te maken van R32 kunnen de SHRM Advance en het aangepaste veiligheidsconcept helpen bij de reductie met een indrukwekkende 80% van potentiële CO2-uitstoot van commerciële gebouwen en zo meer flexibiliteit bieden bij het streven naar de certificering van gebouwen.

Om wisselende weersomstandigheden en fluctuerende omgevingstemperaturen op te vangen, levert de SHRM Advance gelijktijdig koeling en verwarming. Bij een commercieel gebouw bijvoorbeeld met zowel noord- als zuidgevels, hoeft de facility manager niet langer heen en weer te schakelen tussen de modi. De SHRM Advance beheert deze situatie automatisch en naadloos om aangename en comfortabele werkomstandigheden te creëren, ongeacht de locatie in het gebouw.

Facilitator hierbij is een nieuwe generatie innovatieve en compacte flowkeuzeschakelaars met maximaal 12 poorten voor meer flexibiliteit tijdens de ontwerpfase. Andere innovatieve technologieën, zoals een nieuwe twin-rotary compressor met vloeistofinjectie, een split warmtewisselaar, een sub-cool platenwarmtewisselaar, een nieuwe ventilatormotor en een uniek thermodynamisch circuit, dragen bij tot een toonaangevende efficiëntie. Met een SEER van meer dan 8 en een SCOP van meer dan 4,3, zullen investeerders in commerciële gebouwen verheugd zijn dat de SHRM Advance niet alleen de bedrijfskosten verlaagt, maar dat ze met dit nieuwe systeem ook in aanmerking komen voor land specifieke investeringsstimuleringsregelingen, zoals ECA (VK), BAFA (Duitsland) en Conto Termico (Italië).

Warmteterugwinningsfunctie

Het systeem heeft ook een warmteterugwinningsfunctie die warmte levert aan de binnenunit (IDU), met beperkte ondersteuning van de condensor buitenunit (CDU), waarbij energie wordt bespaard en de koolstofvoetafdruk verder wordt verkleind. Indien gewenst kan de SHRM Advance worden aangepast tot dubbelleiding warmtepompsysteem, terwijl extra modules voor gebouwventilatie en warmwaterproductie ook beschikbaar zijn. Het ontwerp van de Eurovent-gecertificeerde, complete SHRM Advance (capaciteit van 8 tot 24 pk met één unit) biedt maximale flexibiliteit, zodat installateurs tijdig en eenvoudig kunnen voldoen aan de eisen van elk commercieel bouwproject.


Zo heeft de SHRM Advance een nieuwe compacte chassishoogte van slechts 1,69 m om CDU-integratie te vereenvoudigen. Bovendien is het mogelijk om per systeem tot 69 IDU's aan te sluiten, waarvan 13 verschillende types (107 modellen) met een capaciteit van 0,3 tot 10 pk. Behalve als conventionele binnenunit, is de SHRM Advance ook verkrijgbaar met een ventilatiekanaal voor verse lucht en een watermodule voor gematigde watertemperaturen. Ondersteund door een diversiteitsratio van 70-200% is volledige systeemaanpassing mogelijk om te voldoen aan alle specifieke projecteisen.

Voor toepassingen die een hoge kwaliteit van de binnenlucht vereisen, is Toshiba´s IAQ technologie beschikbaar in de configuraties 1-weg cassette (plasma luchtreiniger), 4-weg cassette (ionisator luchtreiniger) en hoge wand (ultrazuiver filter). Als verdere verbetering is het systeem nu ook geschikt voor langere leidingtrajecten tot een totale lengte van 500 m en een hoogteverschil van 90 m tussen buiten- en binnenunits. Hoewel R32 conform A2L (ISO 817) is, wat betekent 'licht giftig ' en 'licht ontvlambaar', heeft Toshiba Carrier Corporation verschillende ingebouwde R32 veiligheidsvoorzieningen (lekdetector en afsluitklep) ontwikkeld om niet alleen te voldoen aan de regelgeving, maar ook absolute veiligheid voor gebruikers van het gebouw te garanderen en de zorgen van installateurs te verlichten.

Veiligheid

Drie verschillende veiligheidsscenario's op basis van de wettelijke specificaties voor vloeroppervlak en hoeveelheid systeemkoudemiddel, bepalen het aantal benodigde veiligheidsvoorzieningen. In de ontwerpfase biedt de selectiesoftware van Toshiba Carrier Corporation installateurs en adviseurs volledige ondersteuning en begeleiding inzake deze geïntegreerde voorzieningen, zodat de regelgeving gegarandeerd wordt nageleefd en alle betrokkenen bij het project gerust kunnen zijn over de veiligheid. De bediening door de operator is verbeterd met TU2C-Link communicatie voor hogere snelheid en betere connectiviteit.

Er is een complete reeks bekabelde en centrale afstandsbedieningen beschikbaar, die volledige compatibiliteit bieden met de nieuwe R32 veiligheidsvoorzieningen. De monitoring oplossingen omvatten de Wave Tool Advance (verkrijgbaar in de App store en Google Play) en de Link Adaptor, waarmee onderhoudspersoneel makkelijk onderhoud kan plegen.De wereld streeft naar een CO2-neutrale toekomst. Met de SHRM Advance van Toshiba Carrier Corporation kunnen investeerders, eigenaars, adviseurs en installateurs in commerciële gebouwen nu allen bijdragen aan het behoud van de planeet en aan het koolstofarm maken van gebouwen.

Ook interessant