Zoeken
Menu
Duurzame CO2-oplossing voor commerciële voedselkoeling Tekst en beeld: Panasonic

Panasonic heeft onlangs in Nederland zijn meest compacte systeem voor commerciële koeltoepassingen geïntroduceerd. De nieuwe condensorunit in de CO2 VF-serie levert twee verdampingstemperaturen: een middellage temperatuur tot -20 °C voor koelvitrines en een lage temperatuur tot -45 °C voor de opslag van bevroren voedsel. Deze worden op energie-efficiënte wijze gerealiseerd.

De veelzijdigheid van de serie maakt hem de optimale oplossing voor het veilig bewaren van voedingsmiddelen in winkels, restaurants en op grote locaties zoals onderwijsinstellingen en ziekenhuizen.

Hoge energieprestaties

Doordat het natuurlijke koudemiddel CO2 wordt gebruikt, zijn de condensingunits veel klimaatvriendelijker dan oudere systemen. Door het gebruik van het koudemiddel CO2 zijn organisaties voorbereid op toekomstige regelgeving. De nieuwe VF-serie is echter niet alleen klimaat- en milieuvriendelijk, de serie is ook ontwikkeld om een hoge seizoensgebonden energieprestatie (SEPR) te leveren. Bij koelen wordt door de modellen OCU-CR200VF5 en OCU-CR200VF5SL een SEPR tot 3.831 behaald, bij vriezen een SEPR van 1.92. 

Door efficiënt met energie om te gaan, is het systeem ook kostenbesparend. In vergelijking met systemen die R404A als koudemiddel gebruiken, besparen de condensorunits uit de CO2 VF-serie tot 25 procent op vrieskosten en tot 16 procent op koelkosten. Daarmee wordt de Total Cost of Ownership (TCO) verlaagd. 

Behalve milieuvriendelijk is de unit in deze serie ook uiterst stil. De condensorunit heeft een geluidsniveau van slechts 35,5 dB (A) onder nominale condities. Hierdoor biedt deze serie de ideale mogelijkheid om gekoelde en bevroren voedselproducten in vitrines te tonen zonder dat klanten of bezoekers last hebben van een storend geluidsniveau. 

Vereenvoudigd installatiewerk

De units in de VF-serie bestaan uit een condensingunit (buitenunit) met een bedieningspaneel, expansieventiel en verschillende sensoren. De enige componenten die nog aan de installatie moeten worden toegevoegd, zijn een verdamper (koelvitrine o.i.d.), veiligheidsklep en leidingwerk. De unit is bijzonder licht in gewicht (de kleinste eenheid weegt slechts 67 kg) waardoor het werk van de installateur sterk wordt vereenvoudigd. 

De Panasonic CO2 VF-serie voldoet ze aan toekomstige Europese regelgeving met betrekking tot koelsystemen en koudemiddelen. 

Ook interessant