Zoeken
Menu
Dit type airconditioner produceert elektriciteit Foto: persbericht BeCool

​Airconditioners zijn energieslurpers, maar soms is het noodzakelijk om er één te hebben om in de zomer behaaglijk binnen te kunnen zitten als de buitentemperatuur flink oploopt. BeCool kan de energierekening omlaag brengen door een nieuwe manier van koelen. Het apparaat is daarnaast beter voor het milieu.

BeCool koelt of verwarmt de lucht terwijl er tegelijkertijd een batterij wordt opgeladen. Deze airco produceert dus elektriciteit in plaats van het te gebruiken. De nieuwe airco is een product van de start-up Be Power Tech uit de Amerikaanse staat Florida waar een airco vaak nodig is. De airco is niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk door middel van een stekker, maar werkt op aardgas. Dat is niet direct beter voor het milieu, maar doordat er wel elektriciteit wordt opgewekt, is dit netto een betere oplossing. Volgens de start-up kunnen airco’s op aardgas ervoor zorgen dat piekmomenten op het elektriciteitsnet worden teruggebracht. Dit effect is groter in landen waar het warm is.

Hoe werkt het

Het BeCool systeem is een apparaat dat op het dak wordt geplaatst en vervangt de tien ton wegende standaard airconditioners. Het systeem maakt gebruik van een techniek waarbij water verdampt om de lucht af te laten koelen. De energiebesparing wordt geschat op 67 procent en omdat er minder CO2 wordt geproduceerd is het gebruik van het apparaat vergelijkbaar met het wegnemen van vijf auto’s, claimt de producent. Dit vanwege de elektriciteitsbesparing en het gebruik van aardgas als brandstof. Naast het feit dat de airco lucht afkoelt kan het ook worden gebruikt als verwarmer.

Ambitie

Begin 2017 begint de start-up met een commerciële testfase en heeft de ambitie om een jaar later de markt op te gaan. 

Ook interessant