Zoeken
Menu
Beursnieuws Adiabatische koeling en bevochtiging van HygroTemp Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip. Beeld: Hygrotemp

Voor mensen is een prettig binnenklimaat fijn: niet te warm of te koud, en niet te vochtig of te droog. De juiste conditie is ook voor producten en materialen heel belangrijk. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn van grote invloed op de kwaliteit, of het nou om voedsel, kunst, of papier gaat.

Mensen zijn zich steeds meer bewust van de waarde van een gezond en hygiënisch binnenklimaat, zowel in de woon- als in de werkomgeving. De luchtvochtigheid is daar een belangrijk onderdeel van. Voor een comfortabele werkomgeving wordt een relatieve vochtigheid van 40 - 60% geadviseerd. Bij die verhouding vermindert de elektrostatische ontlading en wordt uitdrogen van slijmvliezen, ogen, keel, longen en huid voorkomen. 

Verder speelt luchtvochtigheid een rol bij de verwerking en opslag van bepaalde materialen, denk bijvoorbeeld aan papier, groente en fruit. De juiste vochtigheid onder wisselende omstandigheden stelt hoge eisen aan de systemen. Daarbij is van belang dat de installatie energiezuinig is, stabiel functioneert, en dat er weinig onderhoud nodig is. Verstoringen zijn lastig en kosten vaak ook geld. 

Specialist

Luchtbevochtiging is werk voor specialisten. HygroTemp is zo’n specialist. Het bedrijf legt zich toe op adiabatische luchtbevochtiging en koeling, en warmteoverdracht voor de HVAC-markt en is importeur van Armstrong, Devatec en Airtec systemen in Nederland. Naast bevochtigingapparatuur bestaat het assortiment uit warmtapwaterbereiders, RO-installaties en waterontharders. 

Voedselindustrie

Adiabatische luchtbevochtiging is zowel toepasbaar in een kantooromgeving als in een industriële setting. In de industrie is productkennis belangrijk. Iedere productgroep en materiaalsoort stelt andere eisen aan de omgeving. Met name in de voedselindustrie hangt er nogal wat af van een juiste atmosfeer. In bakkerijen voorkomt bevochtiging onder andere het uitdrogen van het deeg, en zorgt het voor betere smaak en aroma, en een dunnere korstvorming. Bepaalde soorten fruit zijn zeer gevoelig voor vochtverlies. Een juiste luchtbevochtiging verbetert het rijpingsproces, minimaliseer het gewichtsverlies, verhoogt de kwaliteit en de levensduur van het eindproduct. 

Kunst en cultuur

Ook in de wereld van kunst en cultuur wordt luchtbevochtiging toegepast. Door in bibliotheken, theaters en musea een evenwichtige klimaatomgeving te realiseren, worden kostbare interieurs beschermt tegen wisselingen in temperatuur en vochtigheid. Optimale condities in de ruimten minimaliseren de breekbaarheid van de vezels, canvas, papyrus, leder et cetera. Het voorkomt kraken, krimpen en vermindert elektrostatische ontlading. Duidelijk is dat vocht in combinatie met temperatuur van grote invloed is op de kunstwerken. Is de luchtvochtigheid niet in orde, dan kan er onherstelbare schade aan een kunstwerk ontstaan.

Papier

Papier reageert enorm op vocht. Vandaar dat een goede luchtvochtigheid in de papierindustrie en bij drukkerijen van groot belang is. Is het te droog of juist te vochtig, dan kan papier gaan krullen, of juist statisch worden en aan elkaar gaan plakken waardoor een machine het niet goed kan verwerken. Karton, veel gebruikt als verpakkingsmateriaal, kan gaan scheuren of kreuken en de draagkracht neemt snel af. Lijmverbindingen zullen minder goed stand houden. Papier is hygroscopisch; het kan waterdamp uit de omgevingslucht absorberen of juist afgeven. Vocht heeft een grote invloed op papier en karton. Voor een stabiel productieproces is de juiste luchtvochtigheid dus zeer belangrijk.

Overal het juiste klimaat

Voedsel, kunst en papier zijn slechts drie voorbeelden van gebieden waarop HygroTemp opereert. Het werkveld is oneindig breed. Kort samengevat: overal waar mensen wonen en werken, en overal waar grondstoffen bewaard en/of verwerkt worden, zorgt HygroTemp voor het juiste klimaat.

VSK 2020

VSK 2020

Van 4 t/m 7 februari 2020 in Jaarbeurs in Utrecht. Nu aanmelden via VSK.nl

Bezoek website

Ook interessant