Zoeken
Menu

Deze keer is Arjen Mertens van Electrotechnisch Installatiebedrijf A. Mertens in Wateringen aan het woord. Hij vertelt ons over hoe zijn werk eruit ziet, wat hij van het vak vindt en de belangrijkste ontwikkelingen in de branche. Een fan van draadloos die niet gauw ‘nee’ tegen een klant zegt. 

 

Vertel eens iets over je bedrijf?
“Ik  werkte bij een elektrotechnisch bedrijf in Poeldijk. Op een gegeven moment heb ik een switch gemaakt richting ICT. Dat heb ik een paar jaar gedaan, maar het begon toch weer te kriebelen. Ik wilde terug naar elektrotechniek en ben toen voor mezelf begonnen. Dat was in 2002. Gaandeweg is het bedrijf gegroeid en op dit moment zijn we met zeven man. Ikzelf houd me vooral bezig met de bedrijfsvoering en probeer genoeg werk binnen te halen.”


Wat vind je zo mooi aan je vak?
“Elektrotechniek is overal om ons heen, op allerlei plaatsen en in allerlei vormen. Ik vind het wel eens jammer dat ik het binnen zo druk heb met regelen en organiseren. Tijd om zelf buiten te ‘sleutelen’ is er nauwelijks meer. Soms ga ik mee naar een klus en ik weet natuurlijk waar iedereen mee bezig is, maar toch: zelf dat installatiewerk doen is eigenlijk het mooiste.”


Wat is verstandig? Specialiseren of juist heel allround zijn?
“Dat vraag ik me regelmatig af. Wij zijn niet echt gespecialiseerd in één ding. Alle voorkomende werkzaamheden kunnen we zelf aan. En als we het niet eerder gedaan hebben, verdiep ik me erin. We zullen niet gauw ‘nee’ zeggen als een klant ergens om vraagt. Ik vind het wel leuk dat het bij ons alle kanten uit gaat. Van het gangbare werk tot cctv, beveiliging, toegangscontrole en domotica. Maar misschien is het wel beter om uit die lange lijst van diensten iets te kiezen en daar heel erg goed in te zijn. En je op die manier te onderscheiden. Ik weet het niet.”


Wat zie jij als de belangrijkste ontwikkeling binnen de branche in de afgelopen vijf jaar?
Dat vind ik van KNX, zondermeer. Op dit moment is Berker (Hager) net uitgekomen met een draadloos KNX-systeem en dat is natuurlijk fantastisch. Dat zal heel goed gaan lopen. Zelf vind ik Z-Wave ook een belangrijk product, een protocol voor draadloos schakelen dat in Amerika supergroot is. Alleen wil het hier maar niet doordringen. Ik gebruik het waar ik kan en hoop dat het gaat groeien.


Wat zou je een hele leuke/uitdagende opdracht vinden?
Binnenkort gaan we de complete e-installatie van een luxe villa verzorgen. Ik heb een conventioneel systeem voorgesteld, omdat de meeste mensen dat willen. Maar het zou prachtig zijn om daar draadloos te schakelen. Misschien staat de opdrachtgever daar voor open. We gaan het nog bespreken, dus ik zal het zeker voorstellen.


Hoe kom je aan nieuwe klanten?
Via aannemers komt maar relatief heel weinig werk binnen. Ik ben veel bezig via vergelijkingssites voor consumenten. Het gaat niet alleen om het binnenhalen van nieuwe klanten, maar ook om zuinig zijn op je oude klanten. Zorgen dat je die behoudt, dat ze terugkomen omdat je goed werk hebt geleverd. 


Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en producten?
Ik ben niet zo heel erg van de beurzen, maar de beurs Elektrotechniek in Utrecht is wel echt een must. Ik hoop dit jaar wat nieuwe dingen te zien, bijvoorbeeld nieuwe componenten voor Z-Wave. Maar ik heb van de fabrikant al begrepen dat die kans heel klein is. Ze gaan er niet veel meer aan toevoegen. Jammer, want het is een goed product met heel veel fantastische mogelijkheden. Verder houd ik de vakbladen bij en komen er heel regelmatig leveranciers langs met nieuwe spullen.

 

Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip

Ook interessant