Zoeken
Menu

 

De wetgeving voor slimme meters is berekend op de nodige technologische vooruitgang. Dat zegt projectmanager regulering metermarkt Edwin Edelenbos van de NMa. Hij spreekt 10 oktober op het congres 'Energiebesparing door monitoring' tijdens vakbeurs Energie 2012 in ‘s-Hertogenbosch. 
 
Steeds meer huishoudens en bedrijven uit het MKB krijgen een slimme meter. Hiermee krijgen ze meer inzage in hun actuele en dagelijkse energiegebruik en de bijbehorende kosten. Het moet een stimulans vormen om meer energie te besparen. De angst van consumenten en bedrijven voor potentiële problemen zoals veiligheid en privacy is stukken minder dan enkele jaren geleden. Dat meldt Edwin Edelenbos, projectmanager regulering metermarkt bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Hij spreekt woensdag 10 oktober op het congres ‘Energiebesparing door monitoring’ in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch tijdens de vakbeurs Energie 2012. Edelenbos geeft alvast een tipje van de sluier……
 
Zijn wetsaanpassingen voor slimme meters te verwachten?
‘Er is serieus en goed nagedacht over het wettelijke kader rondom de slimme meter. Sinds 1 januari 2012 is de wetswijziging van kracht en netbeheerders zijn hiermee aan de slag. Er is binnen het wettelijk kader ruimte voor technologische vernieuwing. De wet geeft daarbij ook alle ruimte aan de vrije markt om diensten te ontwikkelen voor de consument of MKB-er. De wet is toekomstvast ingericht op het nieuwe marktmodel dat in 2013 van start gaat. Het kader zal vast nog wel eens veranderen, maar op dit moment kaats ik de bal graag terug; leg maar eens uit welke nieuwe technieken er nu al zijn die NIET binnen deze beleidskaders kunnen worden uitgevoerd.’
 
Welke innovaties kunnen we verwachten bij de slimme meter?
‘De slimme meter is onder andere voorzien van een poort die de klant de mogelijkheid geeft om zelf informatie uit de slimme meter op te halen. Dit noemen we de P1-poort of ‘consumentenpoort’. Er lopen op dit moment diverse testen en onderzoeken om de data van deze P1-poort te verbeteren en aan te passen. Netbeheerders zijn hier volop mee aan de slag. Dit is de poort waar consumenten dan ook het meest gebruik van gaan maken als het gaat om het bijhouden van hun energiegebruik. Ik verwacht veel van deze innovatie. De P1-poort is een echte game changer’.
 
Meer informatie over dit en andere congressen tijdens Energie 2012 is te vinden via www.energievakbeurs.nl.
 
Energie 2012 is van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 oktober in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. De beurs biedt alles op het gebied van slimme inkoop van energie, terugdringen van energieverbruik en energiebeheer. Meetweeten over Energie kan via #energievakbeurs.

Ook interessant