Zoeken
Menu

 

Met perfect passende Gedore gripsleutels valt overal gemakkelijk en veilig te werken. Met deze buitengewone gereedschappen zijn ook vastgeroeste boutverbindingen eenvoudig los te krijgen. De nieuwe Gedore ratel met binnenzeskant-aandrijving weet zich door aanmerkelijk geringere kophoogte te onderscheiden. Geheel vrije doorvoer maakt buitengewone dopsleutel ook geschikt voor gebruik bij lange draadeinden. 
 
Dat goed gereedschap het halve werk is mogen we misschien wel wat overdreven noemen. Maar het is onmiskenbaar dat het de mensen die ermee werken vaak extra moeilijk wordt gemaakt tools te gebruiken die eigenlijk niet helemaal (of zelfs helemaal niet) geschikt zijn. Het is dan ook niet verrassend dat een gerenommeerde fabrikant als Gedore voortdurend bezig is om daarop zo goed mogelijk in te spelen. De laatste ontwikkelingen van deze Duitse onderneming zijn daar een duidelijk voorbeeld van. 
 
Gedore gripsleutels 
De gereedschappenspecialist presenteert een compleet nieuwe gripsleutel die perfect op een zeskantbout of –moer past en overal gemakkelijk in te zetten is, ook op plaatsen waar de werkruimte beperkt is. Gezien zijn extra degelijke uitvoering is dit stuk gereedschap bovendien bij uitstek geschikt om toe te passen bij boutverbindingen die in de loop van de tijd zo vastgeroest of beschadigd zijn dat ze met een gewone tang niet meer los te krijgen zijn. Volgens Gedore ziet men de gripsleutel in de automotive-sector en de industrie in heel wat situaties als een echte probleemoplosser. Zo is hij met name goed bruikbaar bij het uitvoeren van werkzaamheden bij remleidingen en spoorstangen. Van dit bijzondere gereedschap worden nu dertien typen op de markt gebracht, met sleutelwijdtes van 10 mm tot 22 mm.
 
De constructie van deze uitgekiende gripsleutel is vergelijkbaar met die van een klassieke griptang, compleet met praktische instelschroef en hefboom-ontspanner. Gewezen wordt daarbij vooral op de gesmede, geharde bekken die samen een robuuste open ringsleutel vormen. Net als de gewone griptang wordt hij na opening rond de kop van de bout of moer geplaatst en vervolgens door simpelweg vastklikken gesloten. Dankzij de kniehefboom kan men met een betrekkelijk geringe inspanning van een hoge kracht verzekerd zijn en wordt ongewenst openen van de tang verhinderd, ook onder zware belasting. Tal van versleten bouten en moeren – die anders heel moeizaam losgedraaid kunnen worden – zijn zo goed te hanteren, ook op lastig toegankelijke plaatsen. De Gedore gripsleutel is uitgevoerd in vernikkeld chroom-vanadiumstaal 31CrV3. De plaatstalen behuizing zorgt onder alle omstandigheden voor de verlangde stabiliteit. Door de lasverbinding tussen bovenbek en het huis is een zeer sterke constructie verzekerd. 
 
Gezien zijn extra degelijke uitvoering is de gripsleutel zeer geschikt om toe te passen bij boutverbindingen die in de loop van de tijd zo vastgeroest of beschadigd zijn dat men ze met een gewone tang niet meer los kan krijgen.
 
Gedore ratel 
Tot een van de meest populaire hulpmiddelen in de gereedschapskist of –wagen mag beslist de ratel gerekend worden. Dat is niet zo verrassend, want het is een stuk gereedschap waarmee in veel gevallen heel praktisch en snel te werken valt. Maar in de praktijk zijn er ook situaties waar het werkgebied zo beperkt is dat men hier met een normale ratelsleutel moeilijk of zelfs helemaal niet uit de voeten kan. Juist daarvoor presenteert Gedore nu de omschakelbare ratel 1993U-20SK. Een belangrijk voordeel van dit nieuwe gereedschap is dat de Duitse fabrikant gekozen heeft voor een 12,5 mm (1/2”) binnenzeskant-aandrijving, waarbij extra compacte doppen met buitenzeskant worden toegepast. Deze bijzondere combinatie levert een aanzienlijk geringere kophoogte op; in vergelijking met een normale ratelsleutel is de totale hoogte zo’n 45% kleiner, zodat dit gereedschap ook in een nauwe ruimte goed te gebruiken is. Men wijst er daarbij op dat met deze omschakelbare ratel moeiteloos met grote krachten te werken is. Dankzij de uitgekiende en degelijke constructie worden de gangbare aanhaalmomenten - zoals vastgelegd in DIN 3122 – ruimschoots overtroffen. Een pluspunt is bovendien de compleet open uitvoering van zowel de binnenzeskant-aandrijving zelf als de hierbij toegepaste doppen, zodat ook simpelweg moeren op geheel doorgestoken draadeinden aan te brengen zijn. De 1993U-20SK is uitgerust met een handige schakelpal die bij het omschakelen automatisch in rechts- of linksom aandraaien klikt. Door de fijnvertanding wordt een gevoelige verdraaiing mogelijk gemaakt.
 
Zoals bij de meeste ratelsleutels van dit fabrikaat het geval is, zijn ook bij deze nieuwe 12,5 mm (1/2”) omschakelbare ratel zowel de steel als de kop uitgevoerd in chroomvanadium-staal 31CrV3. Voorts wordt de aandacht gevestigd op de ergonomische blauw/zwarte kunststof greep, waarmee onder alle omstandigheden veilig en gemakkelijk te werken is. Voor gebruik met de 1993U-20SK zijn zestien korte zeskant-doppen - van 10 mm tot 24 mm – beschikbaar. Tenslotte merkt Gedore op dat de compacte ratel niet alleen los, maar ook als complete set - inclusief de 10-24 mm doppen, in een blauwe stalen cassette - geleverd wordt. 

Ook interessant