Zoeken
Menu

De sector techniek heeft dringend behoefte aan jongeren die kiezen voor een technische opleiding Als technische bedrijven nu niet bereid zijn te investeren in nieuw personeel, hebben ze straks een probleem. Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat de jeugd een toekomst blijft houden in de technieksector? 

Deelnemers van de Stichting Vrienden van Elektro- en Installatietechniek Zwolle e.o., de Stichting Vrienden van de Werktuigbouw en Kenniscentrum Innovam organiseerden om die reden het Techniekplein op de Studiebeurs in de IJsselhallen op 14 en 15 november 2012. Een dynamische Techniekplein bedoeld om VMBO klas 3 en 4, HAVO ouders en verzorgers kennis te laten maken met en te informeren over de beroepen en carrièremogelijkheden in de technische sector. 

Veelzijdige technische presentaties op het techniekplein
De Studiebeurs Zwolle biedt een uitgebreid overzicht van opleidingsmogelijkheden voor iedereen die een vervolgstudie moet kiezen.
Op het Techniekplein presenteerden zich in totaal 9 bedrijven uit de elektro- en installatietechniek, werktuigbouw en automotive. Te weten: Installatiebedrijf en Ingenieuwsbureau Koldijk B.V. (Zwolle) met thermografie, Unica Groep (Zwolle) met couveuse met ledverlichting, Bepacom B.V. (Raalte) besturingstechniek en I-pad, Breman Installatiegroep (Genemuiden) met BUVA kast, Rollecate (Staphorst) met glaspaneel en elektrische bediening, Peters Shipyards (Kampen) met lasbox en CO2 lassen, VMI (Epe) met onderdeel mechatronica autobanden, Tosec (Zwolle) met metaalbewerking, Innovam (Zwolle) met bandenopstelling. 

Kennismaken met carrièremogelijkheden 
Op het Informatieplein waren present: Kenteq, OBM-Zwolle, InstallatieWerk Oost Flevoland, Innovam/Oomt en Deltion College. Daarnaast waren er twee PC’s geplaatst met daarop een techniek brede game. 
De jongeren konden ter plekke aan de slag met het maken van een technisch uitdagend werkstuk én deelnemen aan een prijsvraag. Als opdracht moesten ze 9 technische vragen gericht op de deelnemende bedrijven beantwoorden. Verder konden ze in de stand van Breman meedoen aan de Schreeuw/Klap van de dag. In totaal hebben zo’n 120 jongeren meegedaan. Uit alle goede inzendingen hebben wij de volgende winnaars getrokken: 

• Herjan Stoffer heeft een proefvaart voor 2 personen gewonnen bij Peters Shipyard; 
• Gerko Admiraal heeft 2 kaarten gewonnen voor een thuiswedstrijd van PEC Zwolle;
• Martijn Horstede en Jacco de Roo hebben de koptelefoon Robo Sapiens gewonnen;
• Mike Bouma en Laura Vliem hebben een robot voor een smart Phone gewonnen.
De prijswinnaars worden op donderdag 17 januari 2013 om 10.00 uur door de organisatie verrast en krijgen dan hun prijs uitgereikt. 

Gebundelde samenwerking
Binnen de Stichting Vrienden van Elektro- en Installatietechniek Zwolle e.o. en Stichting Vrienden van de Werktuigbouw en in samenwerking met Innovam zijn de bedrijven en onderwijsinstellingen geen concurrenten, maar collega's die vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid met elkaar samenwerken om de technische branche in de regio te versterken. Want de technische branche heeft nu en in de toekomst behoefte aan goede vakmensen! En daarbij een innovatieve branche waar je volop mogelijkheden hebt om door te groeien. 

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrage vanuit diverse opleidingsfondsen en bedrijfsleven en het beschikbaar stellen van een stand. Meer informatie over het Techniekplein is te vinden op www.vvei.nl of www.werktuigbouwvrienden.nl.

Ook interessant