Zoeken
Menu
Nul-op-de-meter project in Tilburg valt erg tegen Foto: Shutterstock

​In Tilburg werden in 2015 zeventien huurwoningen omgebouwd tot nul-op-de-meter-woningen. De huizen in kwestie werden uitgerust met een supergeïsoleerde gevelschil, een warmtepomp, een terugwin-installatie en zonnepanelen. Nu het buiten wat kouder wordt, blijkt echter dat de huizen niet warm te krijgen zijn. “Negen van de tien deelnemers hebben spijt”, zegt een bewoner tegenover het Brabants Dagblad.

Bewoners moeten gebruik maken van elektrische radiatoren en petroleumkachels om hun huis op temperatuur te krijgen. Deze apparaten maken veel lawaai.

Belazerd

Een bewoner liet tegenover het Brabants Dagblad weten zich belazerd te voelen. “De woonlasten blijven gelijk: we hebben geen energierekening meer, maar ons woongenot is weg en we hebben een hoop ellende gehad van de renovatie.” De renovatie zou oorspronkelijk in tien dagen klaar zijn, maar uiteindelijk werd dit drie maanden.

“We herkennen de klachten”, zegt Herman Boerma, projectleider van Ballast Nedam. “Kinderziektes zijn inherent aan zo’n innovatief project, maar het kan niet zo zijn dat bewoners ermee blijven zitten. Zo is het niet de bedoeling dat de installatie koude lucht blaast. Dat gaan we regelen.”

Ook interessant