Zoeken
Menu

Op een vakbeurs over elektrotechniek mag verlichting niet ontbreken. Voor de laatste trends omtrent verlichting kunnen bezoekers van Elektrotechniek 2015 dan ook terecht op het NLA Lichtcongres, waar verschillende experts lezingen geven over vier actuele thema’s binnen de verlichtingsbranche.

LED-verlichting vraagt om uniforme berekeningsmethodieken, vernieuwde Europese energie- en ecoregels dwingen tot meer transparantie, nieuwe concepten als Human Centric Lighting steken de kop op en het verdienmodel van fabrikanten moet op de schop. Genoeg redenen dus om het NLA Lichtcongres, dat plaatsvindt op woensdag 30 september, niet te missen. De lezingen zijn gratis te bezoeken, mits men zich vooraf aanmeldt.

Europees EEPLIANT-project

Rolf Ibsen, directeur van Megaman en bestuurslid van brancheorganisatie NLA, spreekt tijdens het congres over het Europese EEPLIANT-project; een project dat enkele maanden geleden van start ging. Met energielabels en een ecodesign-richtlijn spoort de Europese Unie producenten aan om energiezuinige apparaten te ontwikkelen en wordt bij de eindgebruiker energiebewustzijn gestimuleerd. De ontwikkelingen in de verlichtingsindustrie gaan echter dermate snel dat de labels niet altijd kloppen met de realiteit.

“Het uiteindelijk geleverde resultaat correspondeert niet altijd met wat op het label wordt beloofd”, zegt Rolf Ibsen. De Europese koepelorganisatie LightingEurope heeft het daarom op zichzelf genomen om door middel van voorlichting en educatie, gekoppeld aan handhaving, de realiteit te stroomlijnen met wat op verpakkingen en in handleidingen beloofd wordt. “In plaats van nog meer regels, gaan we nu eerst zorgen dat alles voldoet aan de regels”, aldus Ibsen. Op het congres belicht Ibsen wat dit voor installateurs gaat betekenen.

Gedragscode Lichtberekeningen

Een andere vorm van regelgeving waar leveranciers en installateurs mee te maken krijgen, is de Gedragscode Lichtberekening van de NSVV. Het onafhankelijk kenniscentrum voor licht en verlichting heeft een uniforme berekeningsmethodiek opgesteld. Aris Bakker, directeur van Trilux, stelt dat een dergelijke code van belang is: “Door de komst van LED-verlichting zijn er veel nieuwe partijen bij gekomen. Omdat er geen uniforme regels zijn voor de onderbouwing van lichtberekeningen, is het voor de klant niet altijd duidelijk wat hij mag verwachten.” Marc Laponder, commercieel manager van ESZET Lighting, gaat hier op het NLA Lichtcongres dieper op in.

Human Centric Lighting

De derde spreker op het congres is Paul Brussee van Osram. Hij behandelt Human Centric Lighting. Dit is een actueel thema in de Europese verlichtingsindustrie. In plaats van te focussen op energie- en opbrengstefficiency, verschuift het accent naar het effect van verlichting op het menselijk welzijn, gezondheid en zijn biologisch ritme. Ook in een kantooromgeving of in de fabriek heeft de juiste verlichting op het juiste moment van de dag effect op hoe mensen zich voelen en hoe ze presteren. De goede kleurtemperatuur stimuleert de aanmaak van melatonine in het lichaam en zorgt voor extra activering.

Circulaire verlichting

Het vierde thema behandelt de manieren waarop de verlichtingsindustrie kan inspelen op de circulaire economie. Kevin Raaijmakers van Philips Lighting gaat hier dieper op in.

Raaijmakers: “Als een LED-armatuur is opgebrand, vervang je normaal gesproken het hele armatuur. Vaak is het echter slechts één onderdeel dat het einde van de levensduur bepaalt. In circulaire verlichting ontwikkel je de armaturen zo, dat je eenvoudig alleen de technologie kunt vervangen. Zo voorkom je verspilling van kostbare grondstoffen. Bovendien is de retourstroom geregeld, cruciaal in het concept. Je moet het onderhoud én de retourstroom regelen als je circulair wilt werken.”

Ook interessant