Zoeken
Menu

Negatieve sentimenten in de markt ten spijt bestaat er een solide animo om aan de Internationale BouwBeurs 2013 deel te nemen. Organisator VNU Exhibitions verwacht uit te komen op 550 exposanten, verdeeld over elf sectoren. De beurs heeft als thema meegekregen ‘Bewust Bouwen’, het expositieprogramma is opgebouwd rond de begrippen ‘Duurzaam’, ‘Innovatief’ en ‘Ambitieus’. Aan de beurs is een groot aantal activiteiten gekoppeld. Ministerieel bezoek wordt verwacht op het Gala van de Nederlandse Bouw. De Internationale BouwBeurs wordt van 4 tot en met 9 februari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. 

 
Project Manager Martijn Carlier van organisator VNU Exhibitions Europe kan niet ontkennen dat de beurs wel eens onder een positiever gesternte is georganiseerd. Carlier: “De recessie gaat niet aan de bouw, en dus ook niet aan de BouwBeurs voorbij. We zien dat bedrijven goed nadenken voordat ze beslissen over beursdeelname. Het zijn meer dan ooit bewuste keuzes. Men realiseert zich dat er geen enkel medium is, waar je zo intensief contact kunt leggen met nieuwe klantgroepen. Juist nu is het van belang om als bedrijf te laten zien waar je staat, sterke netwerken op te bouwen en te laten zien welke slimme oplossingen je in huis hebt om je klant een paar stappen verder te helpen. De BouwBeurs als brandpunt van innovatie.’ 
 
De Internationale BouwBeurs kent dagelijks een variëteit aan activiteiten. Voorbeelden daarvan zijn het ZZP-Plein, het Bouwhuis, Greenbuild Sessies, het Renovatieplein, de Dag van de Architect & Adviseur en de Dag van de Particulier opdrachtgever. “
 
Carlier: “We afficheren de Internationale BouwBeurs als een niet te missen event voor iedereen die in de bouw werkt. Van opdrachtgever en architect tot aannemer, uitvoerder, schilder en metselaar. Elke doelgroep heeft op de beurs zijn eigen activiteiten. Hoe eenvoudig kan het zijn? Je hebt echt iets gemist als je de BouwBeurs niet hebt bezocht. Kortom, een bezoek loont. Je pikt zoveel nieuwe informatie op zodat je jezelf juist in lastige tijden een fors stuk verder kunt helpen.” 
 
Een greep uit de activiteiten
Zo is informatie te halen in het BouwHuis, het grootste theater op de beursvloer, waar mediapartner Sdu Uitgevers, onder andere uitgever van Cobouw, tekent voor het inhoudelijke programma. Het theater biedt ruimte aan 150 geïnteresseerden. 
 
Het ZZP-plein krijgt een eigen onderkomen in hal 12. De ZZP-er krijgt op het plein een VIP-behandeling. Het illustreert het toenemende belang van de Zelfstandige-Zonder-Personeel. Samen met partner Werkspot krijgt de ZZP-er een keur aan lezingen voorgeschoteld om zijn eigen bedrijfsvoering een boost te geven. Er zijn sessies over marketing, ondernemerschap en nieuwe technieken. De sessies hebben een hoog praktisch en direct toepasbaar gehalte. Het plein biedt ruimte aan maximaal 30 geselecteerde exposanten die op een bijzondere manier in contact kunnen komen met een groeiende doelgroep. 
 
Veel aandacht is er voor duurzaam, energiezuinig en bio-based bouwen. Dit gebeurt onder de noemer van Greenbuild Sessies. Kennis en ervaringen worden gedeeld in kortdurende lezingen. Een beperkt aantal exposanten kan zich profileren in een Greenbuild units. Veel exposanten echter bieden producten aan die energiezuinig en bio-based zijn. Zij kunnen deze producten online aanbieden voor de Greenbuild Selection. Via een handig zoek & vind systeem krijgt de (web)bezoeker van de bouwbeurs in één oogopslag te zien welke producten energiezuinig en bio-based zijn. Exposanten kunnen maximaal drie producten als zodanig presenteren. Op de beursvloer extra aandacht voor de ‘Expert Choice’, de top van de top, door platform Duurzaam Gebouwd geselecteerd uit de Greenbuild Selection. 
 
Grote belangstelling wordt verwacht voor het Renovatieplein, een theater met de renovatieboulevard die ruimte biedt aan veertig exposanten die zich in compacte stands kunnen presenteren. Het plein staat in Hal 4 die niet voor niets de naam Renovatiehal heeft meegekregen.
 
Nieuw is de Dag van de Particuliere Opdrachtgever op zaterdag 9 februari. Met deze dag speelt de BouwBeurs in op de groeiende trend van zelf bouwen, zowel individueel als collectief. Geïnteresseerden kunnen op deze dag ervaringen delen en informatie inwinnen over materialen, bouwconcepten en energiesystemen 
 
Bouw & ICT is een sector binnen de Internationale BouwBeurs. De sector presenteert ICT-toepassingen en -diensten in de hele bouwkolom: van ontwerpen en bouwen tot beheren. Veel aandacht voor virtueel bouwen met BIM en Ketensamenwerking & Lean bouwen. De sector heeft een eigen seminarprogramma. 

Ook interessant